Hlavní obsah

V Indii začínají přes měsíc dlouhé parlamentní volby

V Indii začaly volby, trvající až do druhé poloviny května.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

V Indii začíná první ze sedmi etap voleb do parlamentu, které budou pokračovat v průběhu dubna a května. Poslední etapa je plánována na 19. května a hlasy mají být sečteny o čtyři dny později.

Článek

Z 1,3 miliardy obyvatel se k urnám může vydat 900 milionů lidí, což je skoro tolik, jako všichni obyvatelé Evropy a Brazílie dohromady. Zhruba 432 milionů oprávněných voličů tvoří ženy a nezanedbatelnou silou jsou voliči ve věku 18–19 let, kterých je 15 milionů.

Vládnoucí nacionalistická Indická lidová strana (BJP) premiéra Naréndry Módího oproti posledním volbám oslabila, ale očekává se, že v dolní sněmovně získá kolem poloviny z 543 volených zástupců. Hlavní opoziční strana Indický národní kongres (INK) vedená Ráhulem Gándhím z vlivné politické dynastie se snaží porazit BJP ve spolupráci s regionálními stranami.

V první fázi voleb bude 1 279 kandidátů usilovat o zvolení v 91 okrscích. Jen sedm procent kandidátů jsou ženy. Pro celé volby připravila volební komise zhruba milion hlasovacích místností; žádný volič by neměl být dál než dva kilometry od některé z nich.

Na volbách se bude podílet 11 milionů vládních úředníků, kteří budou cestovat pěšky, vozem, speciálními vlaky, vrtulníky, na lodích a občas i na slonech, aby se hlasování mohlo uskutečnit.

Reklama

Související témata:

Doporučované