Hlavní obsah

V Íránu opět stoupá počet nakažených, režim ale přesná čísla tají

Svět bez obalu: Video popisuje, v jaké covidové krizi se momentálně Írán nachází. (Video: Milan Šíma, RFE/RL)Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V íránské provincii Alborz došlo k prudkému šíření nemoci covid-19.

Článek

„Počty mrtvých na covid-19 zde rostou, ale v mnoha případech jsou registrovány jako srdeční selhání nebo infarkty a podobné příčiny. Když mrtvé uloží do hrobu, tak neřeknou proč. Úřady nezveřejňují skutečné statistiky. Koronavirus je opravdu nebezpečný. Okolo 99 % mrtvých na něj tady zemřelo,“ říká jeden z místních obyvatel.

Plakáty varují, že v tomto regionu došlo k novému nárůstu případů onemocnění covid-19. Celá provincie byla označena za červenou zónu.

„Nemocnice Bahonar, Kosar a Sarallah, které jsou vyčleněny pro pacienty s covid-19, jsou zcela plné. My jsme dodavatelé léků a 90 % našich zákazníků sem přichází, aby si nakoupilo léky pro někoho, kdo je u nich doma nemocný,“ říká majitel lékárny ve městě Karaj.

Od února uvádí provincie Alborz 13 000 případů nemoci covid-19 a nejméně 750 mrtvých. Mnoho lidí si ale myslí, že je tady pandemie mnohem horší, než uvádějí tato čísla.

„Před nedávnem jeden z mých přátel uspořádal svatbu a den po obřadu byl on i jeho žena nakaženi koronavirem. Byl hospitalizován, ale jeho žena nemohla být do nemocnice přijata, protože i chodby tam byly plné lůžek s pacienty. Lékař mu poradil, aby jeho žena zůstala doma, že tam bude mít lepší péči. Nemocnice jsou tu úplně plné. Dvě nebo tři už vůbec nepřijímají nové pacienty. Když se ale léčíte doma, tak potřebujete kyslík. Soused říkal, že se platí okolo 75 dolarů za jeden kyslíkový respirátor,“ popisuje situaci další z obyvatel.

Íránci bojovali se špatnou ekonomickou situací ještě před začátkem pandemie. Nízké ceny ropy a americké sankce ekonomiku těžce poškodily. Íránská vláda se proto zdráhá přijmout nová restriktivní opatření proti šíření covid-19.

„Nejjednodušší by bylo zakázat veškerou ekonomickou aktivitu. Den poté by ale lidé protestovali proti šířícím se problémům a hladu,“ prohlásil v íránské televizi prezident Hasan Rúhání.

K 6. srpnu Írán oficiálně uváděl 320 117 případů nemoci covid-19 a 17 976 úmrtí. Ale státní údaje, které získala televize BBC prozrazují, že počet úmrtí na tuto nemoc je v Íránu až třikrát vyšší.

Video si můžete pustit v úvodním příspěvku anebo ho najdete v archivu na webu. A můžete nás sledovat také na Facebooku .

Reklama

Související témata:

Doporučované