Hlavní obsah

V Íránu propukla další vlna pandemie. Na vině jsou náboženská shromáždění

Svět bez obalu: V Íránu propukla další vlna pandemie. Na vině jsou prý častá náboženská shromáždění.Video: RFE/RL

 

Reklama

V západních oblastech Íránu vypukla nová vlna případů nemoci covid-19. Podle tvrzení místních obyvatel jsou zdejší nemocnice už zcela zaplněné pacienty.

Článek

„Nemocnice Mostfa Chomejního a nemocnice ve městě Kowsar mají strašně moc práce. Právě teď tam nejsou žádná volná lůžka,“ popisuje situaci pro reportéry Rádia Svobodná Evropa jeden z místních mužů. Podle úřadů od začátku pandemie zemřelo v provincii Ilám přímo v nemocnicích asi 1 100 lidí. Skutečný počet mrtvých je však podle názoru místních obyvatel mnohem vyšší. Tamní případy nakažených a zemřelých se totiž do statistik často nedostanou.

Od nejvyšší vlny pandemie, která nastala letos v srpnu, případy onemocnění covidem-19 v Íránu postupně klesly. Teď se ale řada expertů domnívá, že se blíží nová celonárodní vlna.

V provincii Ilám jako na jednu z hlavních příčin místní velmi často poukazují na konání nejrůznějších náboženských událostí, které byly navzdory zhoršující se situaci povolené. V minulých dnech během svátku Arba'ín totiž vyrazily milióny šíitských muslimů do irácké Karbaly.

Během pandemie se sice Irák snažil omezit počet zahraničních poutníků, kteří dostali povolení ke vstupu do země, přesto se ale desítkám tisíc Íránců podařilo přejít přes ilámské hraniční přechody. A někteří místní obyvatelé také tvrdí, že íránští představitelé jsou příliš laxní, pokud jde o náboženská shromáždění během pandemie. „Úředníci umějí zavírat jen kavárny, restaurace a podobná místa. Jen tím lidem otravují život. Ale náboženská shromáždění je nezajímají,“ zlobí se jeden z místních obyvatel. „Pokud chce vláda něco rychle udělat, měla by nabídnout lidem ekonomickou pomoc. Pokud chce zavést karanténu, musí to udělat správně. Jako se to dělá v jiných zemích. Nemůžete dát do karantény 10 nebo 20 lidí a pak dovolit dvěma tisícům odjet na dovolenou do zahraničí. Co je to pak za karanténu?“.

Íránští představitelé mimo jiné čelí kritice ohledně pomalé vakcinace obyvatelstva. Tempo se nyní sice zrychluje a Írán ze zahraničí dováží miliony vakcín, ale dopad těchto opožděných opatření se projeví až za delší období. Většina obchodů a institucí byla po srpnové krizi v Íránu znovu otevřena a pandemie se tak začíná v zemi opět nekontrolovaně šířit. Jejím epicentrem se stala provincie Ilám.

Více v úvodním videu. Další reportáže z produkce RFE/RL najdete zde.

Reklama

Doporučované