Hlavní obsah

V Jakutsku vypukla mamutí horečka. Kly chlupatých „praslonů“ jdou na dračku

Svět bez obalu: V Jakutsku vypukla mamutí horečka. Hledači koster mohou za jeden kel dostat i milion korun.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V tamní zamrzlé půdě se nacházejí desítky koster prehistorických zvířat. Hledači mohou za jediný kel inkasovat v přepočtu i milion korun.

Článek

V ruské odlehlé oblasti Jakutsk se v zamrzlé půdě stále nacházejí desítky koster mamutů. Jejich kly jsou velmi cenné a čínští obchodníci jsou za ně ochotni zaplatit velké peníze. Zejména poté, co byl v Číně v roce 2017 obchod se slonovinou zakázán.

Fotograf Rádia Svobodná Evropa Amos Chapple se v roce 2016 dostal mezi skupinu hledačů klů a v sibiřské divočině zaznamenal jejich drsnou a nebezpečnou práci.

Od té doby pátrání po klech ještě zintenzivnilo. A to až tak moc, že se začíná mluvit o vypuknutí „mamutí horečky”.

Odstartovala ji Čína. Země, která představuje největší trh se slonovinou, pokud jde o dovoz i obchod s kly vymírajících slonů, na konci roku 2017 přistoupila k mezinárodním dohodám o ochraně těchto zvířat. Ale na mamutí kly, kterým se také říká etická slonovina, žádné zákazy neplatí. Ty se tak staly cennou a vyhledávanou náhradou za slonovinu.

Paleontolog Valerij Plotnikov řekl agentuře AFP, že pro Jakutsko to má nebývalé finanční benefity. „Mamut je značka Jakutska. Jakutsko je obchodní dům s mamuty. Téměř 90 % všech mamutů, které se na světě najdou a jsou ještě v dobrém stavu, pocházejí z Jakutska,” říká Plotnikov.

Poslední mamuti vyhynuli na naší planetě zhruba před 4000 roky. Ale jakutský permafrost – tedy půda, která je zmrzlá po celý rok – dokázala uchovat jejich pozůstatky, které by se jinak v teplejším prostředí rozložily.

V roce 2017 se z Ruska vyvezlo 72 tun mamutí slonoviny a 80 % z toho do Číny.

Podrobnosti v úvodním videu. Je součástí pořadu Svět bez obalu, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované