Hlavní obsah

V Jeseníkách je stále metr sněhu, vydržet by měl do poloviny dubna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Zhruba až do poloviny dubna by mohl podle horských záchranářů vydržet sníh pro běžkaře v nejvyšších partiích Jeseníků. Nyní tam leží zhruba metr sněhu, běžecké stopy jsou však prázdné kvůli současnému omezení pohybu obyvatel.

Článek

Rolbaři je už v těchto částech hor kvůli lockdownu až na výjimky neudržují. Sezonu již jesenická lyžařská střediska většinou vzdala, zjistila ČTK. Červenohorské sedlo žádá o podporu příznivce, zakoupit si mohou skipasy na příští sezonu.

V Jeseníkách v posledních dnech napadlo zhruba deset centimetrů sněhu, sněžení se očekává i dnes a v pátek. „Máme tady metr sněhu. Pokud nebude nějaká brutální obleva, tenhle sníh vždy vydržel a lyžovalo se tady až do poloviny dubna, ne-li déle,“ řekl dnes ČTK dispečer jesenické horské služby Jiří Hejtmánek. Zklamaným turistům však zároveň vzkázal, že dnes lidé o nic nepřišli - na Ovčárně je pět stupňů pod nulou a fouká silný nárazový vítr, na hřeben se tak podle něj vůbec nedá vyjít.

Nejvyšší partie Jeseníků jsou už druhý týden kvůli vládnímu nařízení omezující pohyb obyvatel vylidněné, pohyb lidí mířících na Ovčárnu kontrolují na Hvězdě policisté. Lockdown byl také důvodem, proč rolbaři úpravu stop už vzdali. Stopy v nejvyšší partiích hor projeli kvůli technickým důvodům naposledy v úterý, na sociální síti přitom nepopsali kudy, ale jízdu věnovali všem, kdo si stopu v Jeseníkách umějí najít sami. Naopak mezi Karlovem a Novou Vsí jsou trasy pro běžkaře stále upraveny.

„Děláme všechno pro to, abychom stav tratí udrželi co nejdéle. Doufáme, že až ty nesmysly skončí a bude povolen pohyb v přírodě, že si všichni ještě alespoň jednou zalyžujete,“ vzkázali ve středu rolbaři na síti.

Řada lyžařských areálů v Jeseníkách s další vlnou zpřísněných opatření už rezignovala, sezonu mají za ztracenou. „S Velikonocemi už nepočítáme. Pokud by po nich došlo k nějakému rozvolňování, i kdybychom to mohli pustit lidem na dva dny, tak to pustíme, sněhu na sjezdovkách je stále dost. Zalyžovat si stále chceme, ale nevěřím tomu, budeme však nachystaní,“ řekl dnes ČTK vedoucí střediska na Červenohorském sedle Martin Dubský.

Zástupci areálu již dříve vyčíslili, že jen zasněžování je vyšlo na více než 1,5 milionu korun, dosud se přitom žádné finanční pomoci od státu nedočkali. Středisko se tak rozhodlo obrátit kvůli podpoře na své příznivce a nabídlo jim za zvýhodněných podmínek koupi skipasu na příští sezonu, odezva na sociální síti je velká. „Napadlo nás, že bychom si tak mohli pomoci alespoň na drobné platby, takovou akci děláme poprvé. Nákup skipasů nabízíme se zvýhodněním, druhý je s 50procentní slevou,“ doplnil Dubský. Skipasy přitom středisko prodává za současné ceny, počítá s tím, že příští sezonu bude zdražovat.

Reklama

Doporučované