Hlavní obsah

V Jihlavě kraj staví domov důchodců se 138 lůžky

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

V Jihlavě začal kraj tento týden stavět domov pro seniory. Bude obsahovat 138 lůžek, z větší části pro lidi trpící Alzheimerovou chorobou. Budova přibližně za 430 milionů korun bude stát u nemocnice.

Článek

V domově budou jednolůžkové a dvoulůžkové pokoje se sociálním zařízením. První klienti by se v novém domově mohli ubytovat koncem příštího roku. „Projekt počítá se společenskými a komunitními místnostmi, jídelnou i zázemím pro setkávání s rodinami,“ uvedl Jan Tourek (KDU-ČSL), radní kraje pro sociální oblast. Pro lidi s demencemi bude v domově vyčleněno 76 lůžek.

Budovu postaví firma Zlínstav na pozemcích mezi heliportem zdravotnické záchranné služby ve Vrchlického ulici a Rantířovskou ulicí. Objekt bude mít dvě křídla, každé se třemi nadzemními podlažími. V jedné části bude také podzemní podlaží umožňující propojení s chodbu ke kuchyni nemocnice. Ministerstvo práce a sociálních věcí na objekt slíbilo dát 50 milionů korun.

Na pozemcích u nemocnice chce kraj do budoucna postavit také pavilon geriatrické a rehabilitační péče.

V krajských domovech pro seniory na Vysočině je teď v součtu 1330 lůžek, ostatní zřizovatelé podle údajů kraje nabízejí ve svých pobytových zařízeních 1486 lůžek. Kapacity se budou dál rozšiřovat.

Soukromá firma SeneCura začala loni na podzim přestavovat na domov pro seniory bývalé učiliště a domov mládeže ve Žďáru nad Sázavou. Loni zjara oznámila stejná společnost v tomto kraji zahájení stavby domova důchodců v Humpolci a předtím i v Chotěboři.

Reklama

Doporučované