Hlavní obsah

V Jizerských horách začala demolice horské chaty na Smědavě

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V Jizerských horách začala tento týden demolice horské chaty Smědava v Bílém Potoce na Liberecku, zůstat z ní by měla jen terasa. Známou chatu z roku 1935 mezi vrcholem Jizera a Plochým vrchem by měl nahradit wellness hotel.

Článek

Podoba nové budovy ale zatím není veřejně známá. „Jaká bude, to nevím,“ řekl starosta Bílého Potoka Pavel Štercl.

Starosta sousedních Hejnic Jaroslav Demčák na svém facebookovém profilu uvedl, že budova by měla být od dosavadní chaty výrazně odlišná. „Nyní se podle úřadů řeší povolení výstavby nové budovy na stejném půdorysu, avšak podoba je značně jiná. Ale ne ta futuristická z prvních plánů před několika lety,“ napsal Demčák.

Podle Liberecké drbny je majitelem horské chaty Jindřich Řehák, který vlastní také nedaleký hotel Montanie u soušské přehrady a také hotel Antonie ve Frýdlantu. Řehák byl i mezi obžalovanými v korupční aféře bývalého středočeského hejtmana a exposlance za ČSSD Davida Ratha, soud ho ale zprostil obžaloby. Vyjádření majitele se nepodařilo získat, nemá ho na svém webu ani Drbna. „V tomto směru vám asi nikdo nepomůže,“ řekl ředitel Antonie Hotels Milan Radina.

Horská chata Smědava (německy Wittighaus) se nachází u Smědavské silnice, která překonává hřeben Jizerských hor mezi Hejnicemi a osadou Souš u Soušské přehrady. Chata leží v blízkosti Černých jezírek a rašelinišť Jizery a patří mezi nástupní místa Jizerských hor. První smědavská chata byla na tomto místě postavena již v roce 1841, silnice k ní byla přivedena o půlstoletí později. Původní chata vyhořela v roce 1932, nyní bouraná ji nahradila o tři roky později. V restauraci bylo 110 míst k sezení, kapacita terasy je 120 lidí.

Reklama

Doporučované