Hlavní obsah

V kauze Čechů obviněných v Itálii za vraždu se objevila nová stopa

Zahady Josefa Klímy: Nová stopa v případu dvou Čechů obviněných v Itálii za dvojnásobnou vraždu. Jde o satanistu, který uřízl manželce hlavu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Karel Řezníček a David Moucha pocházejí shodně z Českého Krumlova. A byť tvrdí, že se neznají, jsou oba už rok obviněni z dvojnásobné vraždy v italském přímořském letovisku Rosolina Mare.

Článek

Vražda se odehrála 29. června 1998, tedy před dlouhými 22 lety. Obětí byla devětapadesátiletá Marcon Elisea a její třiadvacetiletá dcera. Ženy v letovisku provozovaly bar na pláži, kde měl jeden z možných pachatelů vypomáhat v kuchyni.

Po nálezu jejich těl svědci vypověděli, že se v té době v Rosolinu potloukali dva mladí Češi, kteří hledali přivýdělek. Z dobových záznamů policie vyplývá, že se představovali jmény Karel Řezníček a David Moucha.

Když jsme na případ v létě upozornili, podařilo se nám vypátrat i korunního svědka italské prokuratury. Člověka, který zřejmě jako poslední mluvil s jedním z vrahů a pomáhal pak policii sestavit portrét mladíka, který pro zavražděné ženy pracoval.

Když jsme ale poslali tomuto svědkovi staré fotografie Řezníčka a Mouchy přibližně z doby, kdy se stala vražda, rezolutně odmítl, že by to mohl být někdo z nich. Navíc Řezníček i Moucha tvrdí, že v té době vůbec v Itálii nebyli a že tedy někdo musel vystupovat pod jejich identitou.

Na časové období kolem data 29. června 1998 mají i částečné alibi. David Moucha nám dodal povolení k pobytu v Moskvě ze 17. června 1998, kde následně pracoval jako kuchař v jednom z hotelů. Karlu Řezníčkovi zase potvrzují alibi jeho kolegové z restaurace, kterou rozjížděli v jižních Čechách právě v inkriminovaném období.

Italská prokuratura k případu mlčí a nevydala žádné oficiální stanovisko. Není tak zatím jasné, proč vede oba Čechy stále jako obviněné, přestože veškeré srovnávací testy DNA vyšly doposud negativně a neexistuje tak pravděpodobně žádný přímý důkaz o jejich vině.

Nyní se podle zjištění reportérů pořadu Záhady Josefa Klímy objevila nová a zcela zásadní stopa. Souvisí s jiným případem, který se datuje v květnu 2006.

Tehdy se na benzínové pumpě na okraji Říma našlo dekapitované ženské tělo. Obětí byla devětačtyřicetiletá Italka Patrizia Silvestri, jejíž hlava byla pohozena o pár metrů dál u popelnic. Pitva prokázala, že žena byla zavražděna mnoha bodnými ranami a hlava jí byla odťatá až posmrtně.

Policie později za pachatele označila jejího manžela Gaetana Tripoldiho. Byl usvědčen a odsouzen na doživotí. Tripoldi, povoláním řidič kamionu, měl být údajně součástí satanistického spolku. Letos v červnu ve věznici zemřel.

Policie až po jeho smrti provedla srovnání DNA s databází dosud neuzavřených případů. A dospěla k překvapivému zjištění. DNA Gaetana Tripoldiho se našlo na oblečení zavražděných žen v Rosolina Mare. Podle všeho tedy musel být na místě činu a s vysokou pravděpodobností se podílel na vraždě obou žen. Jak už jsme zveřejnili, byly umláceny tupým kovovým předmětem, zřejmě kladivem; šlo o poměrně brutální způsob vraždy.

Forenzní důkazy tedy nyní ukazují, že Tripoldi zabíjel už několik let před vraždou vlastní ženy. Mohlo by se zdát, že je případ z Rosolina vyřešen. Jenže Řezníček s Mouchou zůstávají stále obvinění.

Jedna z vyšetřovacích hypotéz je podle některých italských médií taková, že Karel Řezníček s Davidem Mouchou byli komplicové Gaetana Tripoldiho a vraždili společně s ním. A možná byli i oni satanisté a nešlo tedy o loupežnou vraždu, ale rituální.

Podle neoficiálních informací by italská prokuratura měla do konce roku konečně rozhodnout, zda Řezníčka s Mouchou obvinění zprostí, nebo je pošle před soud. Do té doby jsou pro své okolí stále ti podezřelí z brutální dvojnásobné vraždy. Karel Řezníček už prostřednictvím svého italského advokáta podal stížnost na průtahy ve vyšetřování.

Podrobnosti v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, jehož archiv najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované