Hlavní obsah

V Kyjevě zastřelili ruského exposlance, který kritizoval anexi Krymu. Moskva vinu popírá

V centru Kyjeva zastřelili Denise Voroněnkova.

 

Reklama

Bývalého ruského poslance Voroněnkova zastřelil neznámý útočník v centru Kyjeva.

Článek

V centru Kyjeva ve čtvrtek zastřelili bývalého ruského poslance Denise Voroněnkova. Podle ukrajinské policie ho zabil neidentifikovatelný střelec přímo u vchodu luxusního hotelu Premier Palace. Ukrajinský prezident Petro Porošenko označil vraždu za čin ruského státního terorismu. Toto nařčení Kreml okamžitě popřel. Atentátník zemřel v nemocnici na střelná zranění. Ta mu způsobil Voroněnkovův ochránce, který byl také postřelený.

Manželka smrti unikla

Smrti jen náhodou unikla Voroněnkovova manželka, která měla do hotelu dorazit se svým mužem. Marija Maksakovová působila jako poslankyně za vládní stranu Jednotné Rusko. Spolu s manželem rovněž zvolila ukrajinský exil.

Policie zatím nesdělila jméno atentátníka, kterého Voroněnkovův bodyguard zasáhl do hrudi a hlavy. Oznámila pouze to, že byl držitelem ukrajinského pasu. Podle ukrajinského generálního prokurátora Jurije Lucenka byl Voroněnkov zabit krátce před tím, než měl vypovídat na vojenské prokuratuře. Čeho se výpověď měla týkat, ale neřekl. Už dříve bývalý ruský poslanec z vlastní iniciativy podával svědectví v kauze Viktora Janukovyče, který je obviněn z velezrady a zneužívání moci.

Je vražda čin ruského terorismu?

Ukrajinský prezident řekl, že proradná „vražda Denise Voroněnkova v centru Kyjeva je činem státního terorismu ze strany Ruska, jež musel Voroněnkov opustit kvůli politickému obviňování". Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova je toto nařčení „absurdní". Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová prohlásila, že „reakce Kyjeva a světových médií udělala kříž nad nezaujatým a objektivním vyšetřením případu”. Moskva je takovým obviněním Ruska prý šokována víc než samotnou Voroněnkovovou vraždou.

Bývalý komunistický poslanec Voroněnkov emigroval na Ukrajinu a získal ukrajinské občanství z obavy před pronásledováním ruskou tajnou policií. V únoru kritizoval ruskou anexi Krymu a přirovnal poměry v Rusku k nacistickému Německu. Řekl také, že nejbližší spolupracovníci prezidenta Vladimira Putina s připojením Krymu k Ruské federaci nesouhlasili.

Reklama

Související témata:

Doporučované