Hlavní obsah

V Litoměřicích vzniká na plakátovacích plochách galerie pod širým nebem

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

V Litoměřicích vzniká galerie pod širým nebem. Radnice se rozhodla využít výlepové plochy, které jsou nyní prázdné, pro umístění uměleckých plakátů, fotografií a dalších výtvarných děl.

Článek

Zájemci mohou putovat s mapkou v ruce nebo v mobilním telefonu skrz město po 26 místech, na kterých díla najdou. Při odhalení prvního plakátu u místní tržnice to řekl místostarosta Lukas Wünsch.

Inspirací pro nápad na vznik venkovní galerie byla reportáž o využití výkladních skříní v obchodech pro prezentaci kultury. „Protože my máme 26 plakátovacích ploch, které nyní zejí prázdnotou, napadlo mě je využít k představení něčeho pěkného. Pokud se to osvědčí, může vzniknout pěkná tradice,“ uvedl Wünsch.

Obvykle bývají výlepové plochy prázdné v létě, kdy jsou divadelní prázdniny. „Naopak přijíždí turisté, kteří si mohou zpestřit prohlídku města procházkou k jednotlivým výstavním místům,“ uvedl místostarosta. Výhodou venkovní galerie nyní podle něj je, že ji může navštívit každý zájemce, aniž by porušil nařízení vlády.

První výstava patří plakátům nadačního fondu BigMat. „Jsou to fotografie z benefičních akcí, které jsme dělali pro děti. Cílem je připomenout pozitivní energii, která čiší z dětí, vzpomenout si na něco pěkného a povzbudit takto lidi,“ uvedla Lucie Baudlerová z fondu.

Druhou výstavu připravil spolu s městskými kulturními zařízeními místní fotograf Miroslav Zimmer. „Je to takový průřez volné tvorby, vybíral jsem 26 snímků z portfolia zhruba 300 obrázků,“ uvedl Zimmer, který vnímá venkovní galerii jako skvělou příležitost pro kulturu v současné době. „Téměř ihned jsem na nabídku kývnul, jen jsem přemýšlel o technických věcech, aby to drželo, nekroutilo se, aby barvy neopršely,“ uvedl fotograf.

Plakáty, snímky a další díla budou na poutačích vystavena zhruba 14 dní. „To je doba, kdy ještě vypadají hezky. Přitom dvě výstavy se budou vždy v jednom týdnu překrývat,“ uvedl Wünsch. Připravuje se už i třetí výstava, a to plakátů s tématem drog, které tvoří každoročně žáci a studenti místních škol v rámci soutěže. „Jsou to pokaždé úžasné plakáty, které musely po soutěži do skříně. Teď je oprášíme, přefotíme a můžeme vystavit, a to v době, kdy se venku začne pohybovat víc dětí a mladistvých, jejichž vrstevníci je mohou prostřednictvím této tvorby oslovit,“ uvedl Wünsch.

Reklama

Doporučované