Hlavní obsah

V Londýně už kvůli protestům zatkli přes tisíc ekologických aktivistů

Protesty v Londýně hlídá policie.Video: Jana Lipská, AP

 

Reklama

Londýnská policie zadržela během protestů ekologických aktivistů v Londýně už přes 1000 lidí. Informoval o tom britský zpravodajský program Sky News s odvoláním na policii. K protestujícím v Londýně se chce přidat i šestnáctiletá Greta Thunbergová, která svým zájmem o ochranu klimatu a ekologickým aktivismem proslula po celém světě. Protestujícím vyjádřili podopru i někteří britští politici.

Článek

Protesty organizuje skupina Extinction Rebellion (Rebelie proti vyhynutí), která od minulého týdne narušuje dopravu přes most Waterloo Bridge a na rušných křižovatkách Oxford Circus, Piccadilly Circus a Marble Arch v centru hlavního města.

Příští týden se má s britskými politiky setkat šestnáctiletá švédská aktivistka Greta Thunbergová, která se tento týden sešla ve Vatikánu s papežem, promluvila v italském Senátu a v pátek vedla demonstraci za důslednější boj proti změnám klimatu v Římě.

„Ráda bych se protestu v Londýně zúčastnila, pokud budu mít čas a bude-li stále v proudu,“ řekla mladá Švédka listu The Guardian. „Podle mého se jedná o jedno z nejdůležitějších hnutí naší doby. Občanská neposlušnost je nezbytná k tomu, aby se k probíhající klimatické a ekologické krizi přitáhla pozornost,“ dodala.

Extinction Rebellion uspořádala blokády se třemi základními požadavky: nulové uhlíkové emise do roku 2025, zřízení občanského shromáždění pro nalezení řešení ekologických problémů a to, aby vláda říkala pravdu o klimatických změnách. V dopise požádala o setkání britskou premiérku Theresu Mayovou. Aktivisté tvrdí, že neradi znepříjemňují život obyčejným lidem, „narušení ekonomiky“ je ale podle nich jedinou cestou, jak si získat pozornost vlády.

Ve Spojeném království získali protestující podporu také od politiků. Patří mezi ně labourista John McDonnell nebo Caroline Lucas, členka britské Strany zelených.

Reklama

Doporučované