Hlavní obsah

V Lysé nad Labem začala fungovat druhá parkovací věž pro kola

Foto: ČTK

Ilustrační foto.

Reklama

V Lysé nad Labem na Nymbursku začala fungovat druhá parkovací věž pro kola. Je v městské části Litol, tedy na opačné straně nádraží než první věž.

Článek

„Vyšla na 19 milionů korun,“ řekl starosta Karel Otava.

Druhá věž byla dražší než první, prodražila ji přeložka kanalizace, uvedl starosta. V České republice jde v pořadí o 19. parkovací věž pro kola. Městu pomohla s financováním dotace z Evropské unie, která pokryla 90 procent nákladů. Do každé věže se vejde 118 kol. Za jeden den úschovy lidé zaplatí pět korun, držitelé InKarty Českých drah mají uschování kola zdarma.

Druhou věž nechalo město postavit, protože o první byl velký zájem, podle starosty bývala plná. Například v roce 2019 zde lidé uschovali 25 000 kol, 90 dnů z celého roku byla věž plně obsazena.

U cyklověže jsou dobíjecí skříňky, do kterých si mohou lidé vložit a dobít akumulátor z elektrokola. K dispozici je zde také pumpička pro případ, že by cyklista dostal svůj bicykl zpět s prázdnou pneumatikou.

Parkovací věže pro kola budují i další města ve Středočeském kraji. Předloni vznikly například v Kolíně nebo Čelákovicích u Prahy, kde se také plánuje stavba druhé, tentokrát v městské části Jiřina. Cyklověž roste také v Milovicích.

Reklama

Související témata:

Doporučované