Hlavní obsah

V Malajsii po padesáti letech zvítězila opozice, zemi povede 92letý premiér

Politické zemětřesení v Malajsii.Video: Reuters

 

Reklama

Parlamentní volby v Malajsii vyhrála opozice vedená 92letým bývalým autoritářským ministerským předsedou Mahathirem Mohamadem. Národní fronta dosavadního premiéra Najiba Razaka vládla v Malajsii nepřetržitě od vyhlášení nezávislosti na Británii v roce 1957.

Článek

Opoziční strany získaly v parlamentu 113 křesel, Razakova koalice pak 79. Mohamad na tiskové konferenci uvedl, že očekává, že složí premiérskou přísahu ve čtvrtek. Zřejmě se tak stane nejstarším zvoleným vůdcem země na světě.

Pověst premiéra Razaka poškodil korupční skandál kolem investičního fondu 1MDB, který Razak založil. Byly z něj ukradeny asi čtyři miliardy dolarů (přes 86 miliard Kč) a o případ se zajímá Švýcarsko i Spojené státy. Na Razakově osobním kontě se objevilo přes 680 milionů dolarů (14,7 miliardy Kč).

Konfliktní osobností je ale i Mahathir Mohamad, vzhledem ke své autoritářské vládě z let 1981 až 2003, kdy podle kritiků potlačoval chod nezávislých institucí. Malajsijská opoziční koalice Mohamada překvapivě jmenovala svým kandidátem na premiéra letos v lednu, protože nejpopulárnější opoziční vůdce Anwar Ibrahim je v současné době ve vězení. K pětiletému trestu odnětí svobody byl Ibrahim odsouzen v roce 2014 za homosexualitu.

Ibrahim, který v parlamentních volbách v roce 2013 dovedl opozici k zatím nejlepšímu volebnímu výsledku v dějinách, označuje trest za politicky motivovaný a také organizace pro lidská práva proces proti němu odsoudily.

Vládnoucí Národní frontě, která je u moci od vyhlášení nezávislosti na Británii v roce 1957, jsou připisovány zásluhy za to, že Malajsii zajistila hospodářský rozvoj a politickou stabilitu. Podporují ji hlavně většinoví etničtí Malajci, kteří mají v zemi různé výhody na úkor menšin - hlavně Číňanů a Indů. Opozice ale získala příznivce nespokojené s korupcí, růstem cen zboží a daní či rasovými rozpory, které zemi v posledních letech sužují.

Reklama

Doporučované