Hlavní obsah

V Německu přibývá násilí vůči novinářům, nejrozšířenější je v bývalé NDR. Očekávejte útoky, varuje analýza

Foto: Reuters

Nejčastějším terčem útoků jsou novináři s fotoaparáty, nejvíce útočí krajní pravice.

Reklama

Převážná většina útoků vůči novinářům se letos odehrála na území bývalé NDR, a to hlavně v Sasku. Ohrožení pro reportéry představují členové krajní pravice, ale také zvyšující se tolerance veřejnosti vůči násilnému zacházení se zástupci tisku.

Článek

V Německu za tento rok výrazně přibývá útoků na novináře. Ze zprávy Evropského centra pro tisk a svobody médií (ECPMF) vyplývá, že letos došlo k napadení zástupců tisku již osmadvacetkrát, z čehož je 22 případů potvrzených. Většina pachatelů těchto útoků se hlásí ke krajní pravici.

V minulém roce přitom toto číslo bylo výrazně nižší, novináři byli napadeni pětkrát. Nepříliš povzbudivý rekord však Německo překonalo v roce 2015, kdy došlo k celkově 43 útokům na žurnalisty. Informovala o tom německá stanice Deutsche Welle.

Násilí vůči novinářům však není fenoménem, který by se šířil celým Německem. Týká se totiž převážně východní části spolkové republiky, tedy bývalé NDR. Nejvíce zaznamenaných případů pak ECPMF eviduje v Sasku, které je také dějištěm masových protestů v Chemnitzu (Saské Kamenici).

Ze 22 potvrzených napadení novinářů došlo ke 13 právě v Sasku, další čtyři evidují úřady v sousední spolkové zemi Sasko-Anhaltsko a dvě se odehrála v Durynsku. Po jednom útoku pak hlásí Braniborsko, Bádensko-Württembersko a Severní Porýní-Vestfálsko

Foto: Wikimedia.org, Redakce Seznamu

Nejvíce napadení novinářů letos ECPMF zaznamenalo v Sasku.

Nejohroženější jsou fotografové a kameramani

Podle statistiky jsou mezi nejohroženějšími reportéry ti, kteří v terénu zrovna nakládají s kamerou nebo fotoaparátem. Celkově 24 z 27 zaznamenaných útoků zahrnovalo novináře s fotoaparátem. Většina útočníků se totiž podle DW domnívá, že jsou natáčení proti své vůli.

Zpráva ECPMF však zahrnuje i verbální útoky vůči novinářům, které podle centra jsou také velmi znepokojivé a jejich počet je prý „extrémně vysoký“. Podle DW pravicoví extremisté novináře s oblibou častují výrazem „Lügenpresse“, tedy „prolhaný/lživý tisk“.

Průzkum rovněž varuje před tím, že je stále složitější odlišit chování „znepokojených občanů“ od chování neonacistů. „Odhodlání páchat násilné činy zvláště na masových shromážděních vzrostlo, stejně jako ochota ‚rozhněvaných občanů‘ tolerovat a legitimizovat násilí vůči žurnalistům,“ uvádí analýza.

„Každý, koho lze na podobných shromážděních identifikovat jako novináře, musí očekávat otevřený útok,“ uzavírá zpráva znepokojivý trend.

Reklama

Doporučované