Hlavní obsah

V Norsku záhadně hynou psi. Neznámá choroba zasáhla zvířata v hlavním městě

Foto: AP

Záhadné onemocnění zasáhlo podle deníku Independent psy napříč celou zemí.

Reklama

Státní veterinární správa Norska uvedla, že „to, s jakou rychlostí zdraví psi v zemi umírají, vnímá opravdu vážně”.

Článek

Záhadné onemocnění zasáhlo podle deníku Independent psy napříč celou zemí, a to od severního norského kraje Nordland přes třetí největší město Trondheim ve středu státu (v centrální části) až po jihozápadní, druhý největší Bergen a hlavní město Oslo na jihovýchodě Norska, ve kterém úřady nahlásily nejvíc případů.

Nákaza nebo série oddělených případů?

„Norské úřady nejsou schopné detekovat příčinu skrývající se za nevysvětlitelnou nemocí, která má v zemi na svědomí už několik desítek psů uhynulých v posledních dnech,” sdělily odpovědné orgány v sobotu agentuře AP. Zatím nemohou určit ani to, zdali se jedná o nákazu nebo sérii samostatných případů.

Norský úřad pro bezpečnost potravin v sobotu uvedl, že byl informován o dalších šesti případech nemocných zvířat, z nichž dvě už zemřela. Všechna podle úřadu vykazovala stejné symptomy – zvracení a krvavý průjem.

Testování v plném proudu

Specialistka Hannah Jorgensenová ze Státní veterinární správy uvedla, že vyšetření na bakterie u nejméně tří nejdříve uhynulých psů jsou v plném proudu, zatím je ale příliš brzy na to, aby určila příčinu úmrtí. Veterináři nicméně zvažují právě bakteriální, ale i virový, plísňový nebo parazitický původ.

„Našli jsme dva typy bakterií, které způsobují průjem. Ale nevíme, jestli jsou tyhle typy zodpovědné za vypuknutí onemocnění,” vysvětlila Jorgensenová pro AP.

Podle jejího kolegy, krizového a bezpečnostního ředitele institutu Joruna Jarpa všichni doufají, že budou mít více odpovědí po tomto víkendu.

„To, jakou rychlostí zdraví psi v zemi umírají, vnímáme opravdu vážně. Je to velmi výjimečná situace, se kterou jsem se nikdy předtím nesetkal,” dodal Jarp.

„Hodně lidí má strach, což naprosto chápeme. Dokud nebudeme vědět víc, je důležité, aby své psy drželi od ostatních psů a vyhýbali se místům, kde je více zvířat pohromadě,” přidal své vyjádření ředitel veterinární kliniky Asker Animal Clinic v Oslu Hulda Gudmundsdóttir.

Švédsko v obavách

Nátlaku početných telefonátů už čelí také švédský veterinární institut, a to i přesto, že nikdo v sousední zemi zatím žádný případ nenahlásil. Švédští obyvatelé se pouze dožadují informací týkajících se onemocnění.

Mluvčí Státní veterinární správy Švédska dodal, že momentálně nemá žádnou informaci „ukazující na vypuknutí infekce nebo riziko pro švédské psy”.

Reklama

Doporučované