Hlavní obsah

V občanských poradnách Vysočiny se na milostivé léto ptají desítky zadlužených

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V občanských poradnách v Jihlavě a Třebíči se na možnost úhrady dluhu v takzvaném milostivém létě zatím ptaly desítky lidí. Někteří chtějí základní informace, s jinými pracovníci procházejí jejich dluhy a radí možný postup.

Článek

Splatit dluhy státu a dalším veřejnoprávním subjektům s odpuštěním penále a úroků je možné od 28. října do 28. ledna. Dlužníci při splnění daných podmínek kromě úhrady původního dluhu zaplatí jen poplatek 908 korun.

Na občanskou poradnu v Jihlavě se do poloviny tohoto týdne kvůli akci milostivé léto obrátilo 43 lidí. Dotazy se začaly objevovat už asi před dvěma měsíci, teď jich přibývá. „Dle mého je nejčastější problematikou dluh za černou jízdu, případně dluhy vůči městům,“ uvedl ředitel poradny Karel Křivánek. Připomněl, že milostivé léto není pro všechny.

Vedoucí třebíčské občanské poradny Antonín Nekula odhadl počet dotazů na milostivé léto za poslední jeden až dva týdny na dvě desítky. S některými lidmi pracovníci poradny procházejí jejich dluhy, aby zjistili, na které se možnost odpuštění poplatků vztahuje. „Vysvětlujeme, jak je ten dluh strukturován, co je potřeba zaplatit, jaké jsou náklady, jak specifikovat oznámení exekutorovi,“ uvedl.

V některých případech by podle Nekuly mohlo milostivé léto vyřešit dluhovou zátěž skoro úplně, pokud má klient například pět z šesti exekucí u veřejnoprávních institucí. „Třeba se rodina dohodne, že teď má smysl tomu člověku pomoci, a sesbírají mezi sebou peníze,“ uvedl příklad. Jiná situace je podle něj u lidí, kde dluhy u veřejnoprávních institucí tvoří malou část jejich zadlužení. Někteří klienti přicházejí i s tím, že uvažují o další půjčce kvůli zaplacení této části dluhu. „Tak se je snažíme edukovat v tom, aby rozvažovali trochu v kontextu celé své situace a například se dál nezadlužovali,“ řekl.

Oslovené exekutorské úřady v kraji uvedly, že nějaké žádosti od dlužníků už chodí. Na hodnocení akce je podle nich brzo.

Městu Jihlava zatím v souvislosti s milostivým létem nepřišly žádné peníze ani žádné usnesení o zastavení exekuce. Dosud se tam jen několik dlužníků ptalo na bližší podmínky akce. „Někteří z nich bohužel ani nesplňovali jednu ze základních podmínek, že jejich dluhy musí být vymáhány prostřednictvím soudního exekutora,“ uvedl mluvčí radnice Radovan Daněk.

O možnosti odpuštění poplatků při úhradě dluhu informují klienty i pracovníci charity. „Bohužel, někteří lidé se dostali do takové situace, kdy nejsou schopní ten dluh zaplatit. Ale samozřejmě to komunikujeme a tam, kde to je aspoň trochu možné, s tím pomáháme,“ uvedla ředitelka žďárské oblastní charity Jana Zelená.

Reklama

Související témata:

Doporučované