Hlavní obsah

V obecní peci v Chebu si lidé mohli upéct vlastní vánočku

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Zástupci spolku Chlebáci dnes přichystali v Chebu letošní poslední předvánoční pečení v komunitní zahradě. V obecní peci Golem si lidé mohli upéct vlastní vánočky, mazance, štoly nebo chleby.

Článek

„Komunitního pečení se od rána zúčastnilo okolo 50 lidí. Největší zájem byl o pečení vánočky,“ řekla Lenka Beranková z chebského spolku Chlebáci.

„Od počátku pečení v chebské peci jsme chtěli udělat také vánoční pečení, ale vstoupila nám do toho koronavirová pandemie. Nakonec na popud jedné paní a za dodržování hygienických opatření, roušek, dezinfekce a rozestupů jsme se rozhodli to uskutečnit,“ řekla Beranková. „Lidé sem přicházejí postupně a střídají se, najednou se tu nesešlo více lidí, své upečené dobroty si pak odnášejí s sebou,“ dodala.

Pec se začala roztápět okolo osmé, po rozžhavení se musela vymést a vyndat z ní žhavý popel. Až kolem poledne byla připravená na pečení. „Kolem poledne se do pece začaly dávat takové ty rychlé věci jako pizzy nebo Flammkuchen. Poté se pekly chleby, kterých se tam vejde asi 25, to trvalo asi tři čtvrtě hodiny. Poté se tam dalo něco sladkého, to se peče při 180 stupních jako v troubě,“ popsala Beranková.

Zájemci o pečení se mohli objednat prostřednictvím registračního formuláře. Zájem ale podle Berankové nebyl tak velký jako při předchozích akcích, zejména z důvodu nepříznivého počasí. Veřejné pečení uspořádal chebský spolek již počtvrté, první pečení se uskutečnilo na začátku července.

Chebská obecní pec se dostavěla v komunitní zahradě letos na jaře, a to za použití historických postupů. Přístřešek nad pecí je replikou 700 let starého krovu kostela Zvěstování Panny Marie, i omítka je replikou původních exteriérových omítek kostela. O pec se starají tři členové chebského spolku Chlebáci.

Reklama

Doporučované