Hlavní obsah

V Okrouhlici připomněla tamního rodáka Jana Zrzavého nová výstava i vycházka

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V Okrouhlici na Havlíčkobrodsku se v sobotu přes 150 lidí zúčastnilo tradiční vycházky Jeníkova špacírka pořádané na počest tamního rodáka, malíře Jana Zrzavého (1890 až 1977).

Článek

V zahradním ateliéru blízko bývalé školy, kde se Zrzavý narodil, byla zároveň otevřená výstava připomínající i jeho ilustrační tvorbu. Expozice tam zůstane, přístupná bude po předchozí dohodě, řekl Ladislav Langpaul ze spolku Za záchranu rodného domu Jana Zrzavého.

Jeníkova špacírka se koná první říjnovou sobotu, letos byla podvanácté. „Je na počest malíře Jana Zrzavého, který velice rád chodil a byl pověstný ve svém starším věku svou hůlkou, špacírkou,“ řekl Langpaul.

Komunitní kulturní centrum s výstavou o Janu Zrzavém chtěl spolek původně udělat v bývalé základní škole, kde se Zrzavý narodil jako syn řídicího učitele. Tato možnost se otevřela před dvěma lety, kdy si obec postavila na jiném místě novou školu. Dohodu o tom se ale uzavřít nepodařilo.

Spolek pak hledal náhradní řešení. „Co bylo nejvíc na ráně - udělat to u nás na zahradě,“ řekl Langpaul, který je prasynovcem malíře. Vysvětlil, že zahradu blízko školy koupil otec Jana Zrzavého v roce 1913. Místo je nazvané Na skalce, protože tak se o tomto pozemku zmiňuje Jan Zrzavý ve svých pamětech, dodal.

Výstava v zahradě přibližuje Zrzavého knižní ilustrace, vedle prvních prací například i k Máchovu Máji nebo ukázky obchodní korespondence s nakladatelem Otakarem Štorchem Marienem zapůjčené z Památníku národního písemnictví. Návštěvníci si mohou prohlédnout fotografie rodiny umělce i části nábytku, které používal. Vystavené tam jsou zároveň práce současných umělců Pavla Piekara a Martiny Shořovské na téma Jan Zrzavý.

Spolek má v plánu ve spolupráci s mladými výtvarníky pokračovat. „Začalo to vznikat spontánně, ale už tomu propadáme víc a víc,“ řekl Langpaul. Výtvarná díla inspirovaná osobností malíře, grafika a ilustrátora Jana Zrzavého by chtěl spolek v Okrouhlici také pravidelně vystavovat.

Reklama

Související témata:
Jan Zrzavý

Doporučované