Hlavní obsah

V Olomouci budou další zóny s výrazně omezenou rychlostí aut

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Další tři až čtyři nové zóny s rychlostí aut omezenou na 30 kilometrů za hodinu chystá v Olomouci radnice, aby tímto způsobem pomohla v ulicích města zklidnit dopravu.

Článek

Nové úseky budou zavedeny v Droždíně, Holici, na Tabulovém vrchu a v ulicích Na Vozovce a Polívkova. V těchto místech už začala výměna dopravního značení. „Postupné zavádění zón 30 v některých lokalitách města souvisí s plánem udržitelné městské mobility, snahou zklidňovat dopravu a přiblížit se trendům západní Evropy. Tento systém regulace dopravy je známý třeba ze sousedního Rakouska nebo Německa,“ uvedl Martin Luňáček z útvaru hlavního architekta na magistrátu.

Nejnovější zóna s rychlostí omezenou na 30 kilometrů za hodinu vznikla v městské památkové rezervaci i poblíž centra, a to například v ulicích 1. máje, 8. května, Sokolská, Zámečnická či Hanáckého pluku. Zpomalení dopravy podle Luňáčka zvyšuje bezpečnost chodců, následky případných nehod jsou méně závažné. V těchto zónách také často platí přednost zprava, což zvyšuje pozornost řidičů.

Novinkou je omezení nočního parkování firemních dodávek na lidnatém sídlišti Tabulový vrch. Nařízení má omezit parkování aut nad 2,1 tuny, tedy dodávek v obytných zónách. „Při nočním sčítání v průběhu týdne v uvedené lokalitě se ukázalo, že se jedná zhruba o100 dodávek denně,“ upozornil Vojtěch Holý z odboru dopravy a územního rozvoje magistrátu.

Součástí zklidnění dopravy je podle Holého i nové vodorovné dopravní značení v ulici Kmochova a Junácká, kde vznikne stezka a koridor pro cyklisty v obou směrech spojující ulici Hněvotínskou a třídu Svornosti. Vymezena budou i parkovací stání podél těchto ulic.

Reklama

Související témata:

Doporučované