Hlavní obsah

V Pardubicích by měl vzniknout další parkovací dům, v ulici Mezi Mosty

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Pardubice znají podobu dalšího parkovacího domu, který by měl stát v ulici Mezi Mosty. V soutěžním workshopu zvítězila architektonická kancelář Med Pavlík architekti. Budova by měla být vybavena automatickým parkovacím systémem.

Článek

Základní kritériem pro úspěch ve workshopu nebyla ani tak cena návrhu, nýbrž zkušenosti uchazečů s podobnými projekty. „Dva ze tří návrhů byly pojaty spíše konvenčně, tedy s klasickou nájezdovou rampou, která naopak ve vítězném návrhu zcela chybí, a tím ho činí unikátním. Architektonická kancelář Med Pavlík architekti totiž zvolila variantu zakladačového parkovacího domu, kdy vozidlo přijede do určeného prostoru, kde jej řidič opustí, a systém vozidlo následně zaparkuje na určené místo,“ uvedl náměstek primátora pro dopravu Petr Kvaš (ODS).

Protože nový parkovací dům bude stát na území spadajícím do regulačního plánu Mlýnský ostrov, musí splňovala určité limity, například maximální možnou výšku. Architekti proto ve svém návrhu využili každé místo, hodnotící komise také ocenila doplněnou komerční plochu, což vytvoří důstojný prostor na nábřeží Chrudimky. „Parkovací dům tohoto typu je sice co se počáteční investice týče dražší, ale využívá více parkovacího prostoru, takže nabídne větší parkovací kapacitu a návratnost této investice bude rychlejší. Tato investice tak nebude generovat pouze provozní náklady, ale také zisky,“ uvedl Kvaš. Výrazná část parkovacích míst by měla být vyčleněna pro rezidenty, což by zlepšilo bilanci počtu rezidentního stání v historické části města. Parkovací dům by měl mít zhruba 130 parkovacích míst.

Radnice nyní musí vypracovat provozně-ekonomický model a ujasnit si otázky ohledně investora, budoucího provozovatele a možného využití objektu. „Co se provozu týče, nabízí se zde několik variant. Komerční prostory, které jsou součástí návrhu a měly by se nacházet v části směrem k Chrudimce, by bylo možné pronajímat, či prodat, čímž by se snížily investiční náklady. Nebo se můžeme vydat cestou PPP projektu, kdy by investorem této stavby nebylo město, ale jiný subjekt, třeba i některá z akciových společností města,“ uvedl Kvaš. Město se chce nejdříve zaměřit na výstavbu parkovacích domů u terminálu Jih a hokejové arény. Vítězná firma bude muset návrh dovést do podoby projektové dokumentace a zakomponovat do něj zvolený provozně-ekonomický model.

Kromě zmíněných parkovacích domů by měl v Pardubicích stát také objekt k parkování za Domem hudby. Postavit jej chce firma Pražská správa nemovitostí.

Reklama

Doporučované