Hlavní obsah

Záznam: V Paříži se konala tryzna za padlého četníka, který se vyměnil za rukojmí

Rozloučení s francouzským policistou Arnaudem Beltramem.Video: AP

 

Reklama

V Paříži se konala tryzna za četníka Arnauda Beltrama, který zemřel na následky zranění, jež utrpěl při teroristickém útoku v jihofrancouzském Trèbes. Beltrame se při útoku v supermarketu vyměnil s jedním z rukojmích. Smuteční průvod povede francouzský prezident Emmanuel Macron.

Článek

Smuteční průvod v čele s prezidentem země Macronem se ulicemi města přesunul až do pařížské Invalidovny, kde Macron pronesl smuteční projev. Po ceremoniálu se státními poctami v Invalidovně byla rakev Arnauda Beltrama převezena do Carcassone, kde bude pohřben.

Macron už dříve řekl, že Beltrame „zemřel jako hrdina”, který prokázal „výjimečnou odvahu” a zaslouží „si respekt a obdiv celého národa”.

Součástí ceremoniálu byla minuta ticha. Beltrame také posmrtně obdrží Řád čestné legie, nejvyšší státní vyznamenání.

„Obětoval svůj život za lidi, které neznal. Musel vědět, že není šance, aby to dobře dopadlo. Pokud to z něj nedělá hrdinu, nevím, co by mohlo,” řekl pro francouzská média četníkův bratr Cedric.

Čtyřiačtyřicetiletý podplukovník francouzského četnictva Arnaud Beltrame zemřel v sobotu. Den poté, co se vyměnil s jedním z rukojmích, které držel islámský extremista v supermarketu v jihofrancouzském městě Trèbes. Útočník Radouane Lakdim Beltrama krátce po výměně postřelil, načež zasáhlo protiteroristické komando a Lakdima na místě zastřelilo.

Beltrame byl po zásahu převezen do nemocnice v Carcassone, kde střelnému zranění podlehl.

Beltramův čin výrazně pomohl k ukončení útoku, při kterém zemřeli tři lidé. Dalších šestnáct lidí bylo zraněno, dva z toho vážně. Pětadvacetiletý Lakdim byl na seznamu sledovaných extremistů, tajné služby ho však nevyhodnotily jako skutečnou hrozbu.

Lakdim podle policie požadoval propuštění Salaha Abdeslama, jednoho z klíčových přeživších strůjců pařížského teroristického útoku z 13. listopadu 2015, kdy zemřelo 130 lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované