Hlavní obsah

V Paříži se vydražily Napoleonovy boty. Za téměř tři miliony korun

Takto vypadají boty, které nosil francouzský císař Napoleon.Video: Karolína Štuková, Youtube.com

 

Reklama

Na pařížské aukci se v pátek dražily boty, které údajně patřily francouzskému císaři Napoleonovi Bonapartovi. Nový majitel za ně zaplatil v přepočtu téměř tři miliony korun.

Článek

Podle historiků nosil vydražený pár bot francouzský císař ve vyhnanství na ostrově Svaté Heleny, kam byl vykázán po drtivé porážce svého vojska v bitvě u Waterloo v červnu 1815. Teď si je bude moci vyzkoušet zájemce, který přišel s nejvyšší nabídkou 117 tisíc eur, tedy v přepočtu téměř tři miliony korun.

Nebylo to poprvé, co do dražby přišlo něco z vlastnictví dvojnásobného francouzského císaře. V loňském roce se například v aukci prodal za devět milionů korun jeho klobouk, který měl mít na hlavě při bitvě u Waterloo.

Za patnáct let vlády měl Napoleon Bonaparte asi 120 podobných. Dochovalo se jich však jen dvanáct.

„Je to klobouk, jehož vlastníkem byl pravděpodobně skutečně Napoleon. Po porážce v bitvě u Waterloo jej na místě sebral kapitán holandských dragounů. Od té doby se předával z generace na generaci až do konce minulého století, kdy byl prodán současnému majiteli, francouzskému sběrateli historických předmětů,“ řekl Étienne De Baecque z aukční síně De Baecque et Associés.

Reklama

Související témata:

Doporučované