Hlavní obsah

V pátek se přepadá, v sobotu krade. V létě stoupá majetková kriminalita o čtvrtinu

Jak to vypadá v bezpečnostní agentuře, která sleduje tisíce objektů?Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pojišťovny i bezpečnostní agentury mají jasno. Léto přeje zlodějům a počet incidentů roste o 10 až 30 procent. Převažují přitom „zloději amatéři” – rozbíjejí okna a vylamují zámky.

Článek

„Zlodějům napomáhá nepřítomnost lidí doma i větrání v době vedra, ale i sociální sítě," říká Jan Marek, mluvčí pojišťovny Generali. Lidé se sami často na sociálních sítích chlubí novým vybavením domácnosti a navíc sami upozorňují na to, že odjeli na dovolenou.

Loupeže jsou podle statistik častější ve velkých městech a spíše v bytech než v rodinných domech.

Bezpečnostní agentury pak vyráží do terénu ještě častěji, než pojišťováci k sepsání pojistné události. Mnohdy ale zbytečně. Jedním z důvodů je i tady počasí. „Horké dny a tropické noci, typické pro červenec a srpen, nutí obyvatele domů a bytů otvírat okna, což vede k planým poplachům a vyššímu počtu výjezdů zásahových vozidel,” vysvětluje Michal Špelina, ředitel Centrály nouzových služeb Securitas. Ta hlásí za prázdniny o 21 procent výjezdů než v jiných měsících.

Počet ostrých výjezdů pak podle jedné z největších bezpečnostních agentur stoupá během víkendu. Zloději zkrátka využívají toho, že lidé nejsou doma a firmy či firemní objekty jsou méně střežené.

„Poslední pracovní den pak evidujeme oproti jiným dnům v týdnu nejvíce výjezdů na tísňová tlačítka – tedy nejvíce přepadení,“ dodává Špelina.

Reklama

Doporučované