Hlavní obsah

V Pelhřimově dnes ukázali největší skleněnou sochu pro Expo 2020

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Český pavilon výstavy Expo 2020 v Dubaji představí dílo umělce Vlastimila Beránka. Jeho Venuše z olovnatého křišťálu je největší leštěnou plastikou z odlévaného skla na světě.

Článek

Vznikala ve šluknovské společnosti Crystal Caviar, váží 243 kilogramů a její průměr je 88 centimetrů, řekl ředitel Crystal Caviar Marek Landa. Plastiku, jejíž vznik trval od návrhu po realizaci rok a půl, dnes Agentura Dobrý den zapsala mezi české rekordy. Vystavená byla v pelhřimovské kapli svatého Kříže.

Modře zbarvená socha v hodnotě 35 milionů korun odkazuje k barvě vody. Vznikla podle stejného konceptu, který Beránek už dřív vytvořil v rudé barvě a dnes je v rukou soukromého sběratele. Její modrá verze ji hmotnostně o desítky kilogramů překonala. „Samozřejmě existují větší skleněné sochy, ale ty se nikdy neleští, utaví se a zůstanou tak, jak jsou. Teprve leštění ukáže, jestli je socha opravdu utavená dobře,“ řekl Landa.

Vznik sochy má několik zdlouhavých fází. Jednou z nich je její pomalé chladnutí, které má předejít pnutí a následnému prasknutí. Z teploty okolo 830 stupňů Celsia se na pokojovou teplotu dostává rychlostí jednoho stupně za hodinu.

Přes dva měsíce trvalo broušení a leštění sochy. Podílel se na něm Beránkův žák a dnes uznávaný sklářský výtvarník Jaroslav Prošek. Odstranit musel asi 60 kilogramů materiálu. „Když vypadla, mohla mít necelých 300 kilogramů, nějakých 60 kilogramů ve formě nálitků či přelitků se obrušovalo. Drobné broušení je až po dlouhých hodinách práce, kdy se obrousí vlastně odpad,“ řekl Prošek. Nedokonalosti, které musí brus odstranit, podle něho vznikají, když praskne forma, ve které se sklo taví. Výsledná socha vznikla až na druhý pokus. První po vyndání z formy praskla.

Prasklo i několik zmenšenin Venuše, které vznikaly i proto, aby se odzkoušela vhodná technologie. Dokončená plastika s průměrem 45 centimetrů vyvedená v čirém skle bude na rok exponátem pelhřimovského muzea rekordů a kuriozit, které Agentura Dobrý den provozuje.

Beránek, který letos oslavil šedesátku, se narodil v Novém Městě na Moravě. Absolvoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze, věnuje se velké kusové plastice z odlévaného skla, je také malířem a grafikem. Svůj ateliér má ve Stržanově, což je část Žďáru nad Sázavou, a také ve Šluknově. Se Společností Crystal Caviar spolupracuje od roku 2007.

Výstava Expo 2020 v Dubaji měla původně začít letos 20. října, kvůli koronaviru ale byla přeložena na termín od 1. října 2021 do 31. března 2022. Česko se na výstavě představí v zóně Sustainability (udržitelnost), bude se prezentovat jako země přírody, vědy a inovací. Nabídne také díla několika umělců včetně Jakuba Nepraše.

Reklama

Doporučované