Hlavní obsah

V plzeňském DEPO2015 vzniklo profesionální streamovací studio

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

V plzeňském DEPO2015, které muselo kvůli protikoronavirovým opatřením zastavit kulturní i další programy pro veřejnost, vzniklo nové streamovací studio Streampoint.

Článek

Pořadatelé festivalů, vzdělávacích, kulturních či firemních akcí, kteří se museli přesunout do virtuálního prostoru, mohou ze studia živě vysílat svá školení, firemní konference, kongresy, koncerty či promo akce. Jako první využil studia právě v těchto dnech probíhající festival filmů pro děti a mládež Juniorfest, řekl dnes ČTK Jiří Kunc ze společnosti Studio zamlklých mužů, která studio v sále bývalé Klempírny postavila.

„O služby streamovacího studia je zájem. S plnohodnotným provozem začínáme tento pátek, ale už teď máme obsazenou řadu termínů až do konce roku,“ uvedl. Kromě konferencí, zahájení dalšího festivalu nebo firemních akcí se budou ze studia vysílat například i adventní koncerty. Zájem mají hlavně pořadatelé kulturních a společenských akcí. „Tak dvě třetiny akcí jsou z kultury a třetina z firemní sféry,“ odhadl Kunc.

S živým přenosem akcí, ale dosud většinou v prostředí klientů, má Studio zamlklých mužů zkušenosti. Kromě firemních akcí například letos vysílalo pro plzeňskou radnici několikahodinový přenos, který nahradil květnové Slavnosti svobody zrušené kvůli pandemii. Z ČR měl přenos v den vysílání 72 000 zhlédnutí a dalších 10 000 ze zahraničí, především z USA, Belgie a Francie, řekl Kunc.

Studio má na 250 metrech čtverečních dvě scény. Jednu klasickou, například pro diskuzní pořady. Druhá scéna má zelené pozadí pro takzvané klíčování, kam se mohou promítat jakékoliv projekce. Přenosy mohou být i interaktivní, doplněné o další projekce, vzdálená připojení či simultánní překlady do několika jazyků včetně znakové řeči. „Naše největší scéna má asi 12 metrů na šířku, tudíž není problém tam postavit třeba menší nebo středně velkou kapelu,“ poznamenal Kunc. Tým studia má z dřívějška zkušenosti například i s přenosy divadelních představení, takže pokud to umělcům vyhovuje prostorově, mohou svou inscenaci odehrát a odvysílat ze studia v DEPO2015. Je tam zajištěné nasvícení i snímání zvuku, akci může zabírat a vysílat i víc než deset kamer.

Reklama

Doporučované