Hlavní obsah

V Polsku chytili dalšího ruského špiona, cílil na Evropský parlament

Foto: European Union 2020 - Source : EP

Evropský parlament ve Štrasburku (ilustrační foto).

Reklama

Polská civilní kontrarozvědka ABW na konci května zadržela Poláka pracujícího údajně pro ruskou rozvědku. Muž měl kontaktovat politiky v Evropském parlamentu.

Článek

Zadržený Janusz N. pracoval podle ABW pro ruskou tajnou službu na území Polska, Evropské unie i dalších států. Soud ho na žádost prokuratury poslal na tři měsíce do vazby.

K činu se Janusz N. nepřiznal. Za špionáž pro cizí službu mu hrozí až deset let ve vězení.

Na objednávku lidí pracujících pro ruskou rozvědku se pokoušel navázat kontakt s polskými a zahraničními politiky, včetně těch pracujících v Evropském parlamentu.
mluvčí polské prokuratury

ABW při domovní prohlídce zabezpečila na 300 tisíc zlotých v hotovosti (v přepočtu 1,7 milionu korun) a velké množství datových nosičů. Část hotovosti byla v eurech, uvedl mluvčí ministra koordinujícího polské tajné služby Stanisław Żaryn.

Svoji činnost podle vyšetřovatelů zintenzivnil Janusz N. poté, co byl kvůli špionáži zadržen jeho spolupracovník.

V krátké době jde už o několikátého ruského špiona zadrženého v Polsku. Začátkem května zadržela ABW muže podezřelého rovněž z práce pro Rusko.

Zadržený třiačtyřicetiletý Polák sbíral informace o obranyschopnosti polské armády a polských občanech, které pak předával ruské straně. Podle novinářů nebyl veřejnou osobou a nepracoval ani pro žádnou polskou státní instituci. Ke všemu se přiznal. ABW v té souvislosti vyšetřuje i další lidi – občany Polska a Ruska.

Ruští špioni v EU

V poslední době nejde v Evropské unii o ojedinělý případ. Polsko už v dubnu vyhostilo tři pracovníky ruského velvyslanectví ve Varšavě. Odůvodnili to porušením podmínek diplomatického statusu a prováděním činností poškozujících Polsko.

Rozbití sítě špionů pracujících pro Rusko nedávno oznámilo Bulharsko. V jejím čele stál někdejší ředitel bulharského vojenského zpravodajství. Sofie kvůli tomu vyhostila dva ruské diplomaty. Vztahy s Ruskem pak poznamenalo i vyšetřování výbuchů v bulharských muničních skladech, které nejspíš mělo souvislost s výbuchy ve Vrběticích.

Kvůli úkolování špionážní sítě vyhostilo ruského diplomata i Rumunsko. Pracovník ruské rozvědky GRU měl v zemi verbovat rumunské činitele s přístupem k informacím o rumunské zahraniční a bezpečnostní politice, energetice, armádě a NATO.

Letos v květnu soud v Dánsku poslal na tři roky za mříže ruského občana kvůli špionáži dánských energetických technologií pro ruské tajné služby. Po odpykání trestu bude vyhoštěn z Dánska bez možnosti se do země v budoucnu vrátit.

V únoru zase německý nejvyšší státní zástupce Peter Frank obvinil ze špionáže pětapadesátiletého Němce z Postupimi. Ruské vojenské rozvědce GRU měl muž v elektronické podobě předat plány Spolkového sněmu v Berlíně. Dostal se k nim jako zaměstnanec firmy, která pro Bundestag opakovaně prováděla údržbu a kontrolu elektrických zařízení.

Reklama

Doporučované