Hlavní obsah

V Praze-Kyjích byl otevřen nový most přes Rokytku

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V pražských Kyjích byl dnes otevřen nově vybudovaný most přes Rokytku spojující ulice Hodějovská a Za Rokytkou. Původní most byl kvůli špatnému stavu stržen.

Článek

Výstavba vyšla na 20,8 milionu korun. Současně s novým mostem byla vybudována protipovodňová opatření. Novinářům to dnes řekli zástupci Prahy 14 a magistrátu. Radnice nyní pracuje na získání stavebního povolení na opravu zbylé části ulice Za Rokytkou.

„Původní most byl ve špatném technickém stavu, jeho výměna byla již nezbytná. S přípravnými pracemi jsme začali v březnu, s vlastní rekonstrukcí, respektive bouráním starého mostu a výrobou nového, v dubnu. Je to důležitá spojnice pro obyvatele starých Kyjí,“ řekl místostarosta Prahy 14 Petr Hukal (Piráti).

Nový most je 19 metrů dlouhý a široký 6,65 metru, samotná vozovka má šířku 3,5 metru. „Jde o tzv. jednopólový silniční most, který je postaven z prefabrikovaných desek z přepjatého betonu,“ řekl Hukal. Opravena byla také křižovatka ulic Hodějovská a Za Rokytkou.

Z celkové částky 20,8 milionu korun dostala radnice 18 milionů dotaci od magistrátu. Zbylé peníze vydala ze svého rozpočtu.

Kromě mostu byla podél Rokytky vytvořena nová protipovodňová opatření. Koryto bylo v délce asi 500 metrů zpevněno kameny a vytvořeny byly takzvané suché poldry, tedy místa, kam se může při povodni voda rozlít a neohrozí přilehlé domy. „Po záplavách v roce 2013 začal magistrát řešit toto kritické místo, kdy místní obyvatelé požadovali zkapacitnění koryta. To se podařilo vytvořením suché části koryta nad hladinou vody,“ řekl náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN).

Kromě mostu v ulici Za Rokytkou plánuje Praha 14 opravit most v Loděnické ulici. Kdy se to stane, ale zatím není jasné. Podle Hukala by to mohlo být za pět let.

Reklama

Související témata:

Doporučované