Hlavní obsah

V Praze začnou natáčet koprodukční film o umělcích v ghettu Terezín

Foto: Getty Images

„Ilustrační foto.“

Reklama

Filmaři začnou 30. srpna natáčet v Praze italsko-český koprodukční snímek o umělcích v ghettu Terezín, který je režijním debutem italského režiséra Gabriela Guidiho.

Článek

Snímek Terezín natáčený v angličtině zachycuje životní osudy fiktivních i reálných postav umělců, kteří se setkali, tvořili a díky umění přežívali v nelehkých podmínkách ghetta. Mnozí z nich tam navazovali na svoji spolupráci z předválečné doby. Hlavní dvojici si zahraje Dominika Morávková a Mauro Conte. ČTK o tom za tvůrce informovala Kristýna Kamenická.

Ve filmu se objeví mnoho italských, českých i slovenských herců. Do Prahy přijede natáčet Antonia Lišková, slovenská herečka žijící v Itálii, Alessio Boni a Cesare Bocci jako představitel dirigenta a skladatele Rafaela Schächtera. V dalších rolích pak diváci uvidí Karla Dobrého, Jana Révaie jako skladatele Hanse Krásu, Mariána Mitaše, Marka Lamboru v roli výtvarníka Petra Kiena, anebo Petra Vaňka jako skladatele Viktora Ullmana. Roli malířky Friedl Dicker-Brandeisové přijala známá rumunská herečka Maia Morgensternová.

„Historickými tématy se naše produkce zabývá dlouhodobě. Scénář filmu Terezín nás oslovil zejména tím, že poutavě popisuje umělecké prostředí a aktivity v ghettu a představuje divákům i méně známé terezínské umělce na pozadí komorního milostného příběhu,“ uvedl producent Viktor Krištof.

Producentem je italská společnost Minerva Pictures a českým koproducentem Three Brothers Production. Natáčet se bude během září na různých lokacích v Praze a v Terezíně. Film ukazuje Prahu jako centrum uměleckého života. Spojení Prahy s židovskou tradicí a jejími osobnostmi, památkami a kulturně-intelektuálním dědictvím zapadá do dlouhodobé strategie propagace Prahy v zahraničí.

Pevnost Terezín založil v roce 1780 Josef II. na obranu proti Prusům. Za druhé světové války ji zneužili nacisté, kteří v pevnosti zřídili židovské ghetto a koncentrační tábor. Podle dostupných údajů zavlekli nacisté do Terezína 155.000 Židů z celé Evropy, z nichž 118.000 se nedožilo osvobození. Odhaduje se, že v důsledku stresu, hladu a špatných ubytovacích podmínek zemřelo v ghettu 35.000 lidí. Většina ostatních pak zahynula po transportu ve vyhlazovacích táborech. V Terezíně skončilo i mnoho umělců, například český klavírista, skladatel klasické a jazzové hudby a organizátor kulturního života v terezínském ghettu Gideon Klein, který zemřel rukou nacistů ve věku pouhých 25 let.

Reklama

Doporučované