Hlavní obsah

V pražské Lucerně pokračuje 25. ročník multižánrového festivalu Struny podzimu

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

V pražské Lucerně dnes vystoupením houslisty Gidona Krémera a souboru Kremerata Baltica pokračuje 25. ročník multižánrového festivalu Struny podzimu.

Článek

Původně mělo jít o závěrečný koncert, pořadatelé však přidali vystoupení dalších interpretů 3. a 31. prosince. Festival Struny podzimu 19. října zahájila v pražském Centru současného umění DOX americká hudebnice Caroline Shawová.

Krémer a Kremerata Baltica nabídnou program s názvem Hommage à Piazzolla, který je oslavou letošních 100. narozenin Ástora Piazzolly. Argentinský hudební skladatel a hráč na bandoneon Piazzolla zahrnutím prvků jazzu i klasické hudby přeměnil tradiční tango do nového stylu nazvaného tango nuevo. Kromě hraní na bandoneon se Piazzolla věnoval hudebnímu aranžmá a hře na klavír. Kromě několika desítek alb, která vydal pod svým jménem, spolupracoval například s Garym Burtonem, Gerrym Mulliganem nebo Lalem Schifrinem a složil hudbu k řadě filmů. V roce 1991 nahrál album s Kronos Quartetem. Zemřel 4. července 1992 v Buenos Aires.

Tento program zazněl už na jaře roku 1996 při koncertu Krémera a souboru Kremerata Baltica ve Španělském sále Pražského hradu. Po pětadvaceti letech se do Prahy vrátí i bandoneonista Per-Arne Glorvigen, který se představí také jako autor skladby Tango funèbre pro bandoneon a smyčce.

Od první piazzollovské nahrávky, která dosáhla rekordních prodejů srovnatelných s popovými tituly, nahrál Krémer se souborem Kremerata Baltica dalších šest alb věnovaných tvorbě Piazzolly a společně s jeho hudbou projezdili celý svět.

Jubilejní 25. ročník festivalu bude pokračovat 3. prosince, kdy v Obecním domě vystoupí se svým projektem zpěvák Gregory Porter a klávesista Ondřej Pivec. Struny podzimu by měla zakončit akce Silvestr v Rudolfinu, na která má vystoupit Radek Baborák a soubor Orquestrina. Jako hosté přislíbili účast mezzosopranistka Bella Adamova a klavírista Václav Krahulík.

Reklama

Doporučované