Hlavní obsah

V pražském denním centru U Bulhara loni ošetřili 1553 bezdomovců

Foto: ZUMA/Bob Daemmrich, ČTK

Ilustrační foto.

Reklama

V ordinacích lékařů v nízkoprahovém denním centru (NDC) U Bulhara, které nedaleko Hlavního nádraží v Praze provozuje nezisková organizace Naděje, loni ošetřili 1553 osob bez domova.

Článek

„V roce 2019 bylo pacientů zhruba o 500 méně,“ sdělila mluvčí Naděje Hana Šimková.

Podle ředitele pražské pobočky Naděje Daniela Svobody jsou ordinace lékařů v NDC pod Severojižní magistrálou pro město mimořádně důležité. Díky provozu ordinací je podle Svobody mimo jiné možné chránit město před rizikem šíření infekčních a parazitárních onemocnění, kterých centrum léčí několik set ročně.

Zdravotní tým nyní podle Šimkové tvoří dva praktičtí lékaři, gynekoložka, stomatolog, tři zdravotní sestry a terénní pracovník, přičemž lékaři v denním centru pracují na zkrácený úvazek. Počet ošetřených osob denně se tak podle mluvčí zvyšuje. Zatímco v roce 2019 zdravotníci ošetřili průměrně 22 pacientů denně, letos je to zatím 26 lidí bez domova.

Ostatních služeb NDC U Bulhara loni využilo 1416 lidí, zhruba o 800 meziročně méně. Důvodem omezení služeb byla podle Šimkové epidemická situace v zemi. „Přestali jsme zde vydávat teplou stravu. Klientům NDC poskytujeme pouze potravinové balíčky,“ uvedla. Pandemie covidu-19 ovlivnila podle Šimkové i činnost zdravotníků v ordinacích U Bulhara. Reguluje se počet pacientů na místě, kteří čekají na ošetření, a dbá se na nošení ochranných prostředků.

Přístup vedení Prahy 1, kdy radnice městské části v polovině března vyzvala magistrát k neprodloužení nájmu nízkoprahového denního centra v ulici U Bulhara, označil Svoboda, stejně jako minulý týden radní hlavního města Milena Johnová (Praha Sobě), za krajně nešťastný. Podle ředitele pražské pobočky Naděje je umístění NDC u hlavního nádraží strategické. Lidé bez domova se totiž podle něj přirozeně koncentrují v blízkosti nádraží a centra. „Zkušenosti ze zahraničí i od nás ukazují, že pokud se služby pro lidi bez domova přesunou do okrajových částí města, klienti za nimi nejdou, ale zůstávají ve středu města. Pokud se tedy centrum U Bulhara zruší, lidé, kterým sloužilo, nepůjdou jinam, ale budou zde dále, jenže v daleko horším stavu,“ dodal Svoboda.

Zdravotní sestry mají také na starosti testování lidí, kteří jsou ubytovaní v azylových domech provozovaných Nadějí, na covid-19 a kontrolu celkového zdravotního stavu ubytovaných v azylových domech. Těch Naděje v hlavním městě provozuje osm. Denní centra provozuje Naděje v Praze dvě. Poskytují bezdomovcům mimo jiné zdarma oblečení, stravu a možnost se umýt.

Denní centrum je u křižovatky Bulhar pod magistrálou od roku 2007. Hlavní město, kterému pozemky patří, se tehdy dohodlo s první a druhou městskou částí na memorandu, podle kterého mělo centrum v blízkosti hlavního nádraží zůstat do poloviny roku 2010. Vedení metropole se ale nepodařilo nalézt jiné umístění. Město od té doby nájemní smlouvu každý rok prodlužuje.

Reklama

Doporučované