Hlavní obsah

V příštích desetiletí hrozí vyhynutí milionu živočišných druhů, varuje OSN

Na zprávě OSN pracovalo 450 expertů po dobu tří let.Video: Šimon Felenda, Reuters

 

Reklama

Mezivládní panel OSN pro biodiverzitu a ekosystémové služby v rozsáhlé zprávě varuje, že v příštích letech může kvůli změně klimatu a znečištění vymizet milion živočišných a rostliných druhů.

Článek

Vyhynutí hrozí milionu druhů živočichů a rostlin, z nichž mnoho může vymizet už v příštích desetiletích, varoval v rozsáhlé zprávě Mezivládní panel OSN pro biodiverzitu a ekosystémové služby (IPBES). Ve svém globálním hodnocení odborníci podle agentury AFP uvedli, že pomoci k obnově poškozených ekosystémů může jen reforma zemědělsko-potravinářského průmyslu a hluboké změny ve způsobu výroby a konzumace.

„Dopouštíme se ničení samotných základů našich ekonomik, prostředků výživy, potravinové bezpečnosti, zdraví a kvality života v celém světě,” uvedl předseda mezivládního panelu Robert Watson.

Globální hodnocení stavu biodiverzity minulý týden na šestidenním plenárním zasedání v Paříži projednávali zástupci členských zemí IPBES. Na zprávě podle AFP pracovalo po tři roky 450 expertů; mezi 132 členských zemí IPBES patří i Česká republika.

Odborníci podle AFP stanovili pět hlavních příčin poškozování ekosystémů: využívání půdy (zemědělství, odlesňování), přímé využívání zdrojů (rybolov, lov), změnu klimatu, znečištění a invazivní druhy. Výsledkem je ohrožení milionu druhů živočichů a rostlin z odhadovaných osmi milionů na Zemi.

Klíčovým výsledkem tohoto setkání je zmíněná vědecká zpráva určená pro „rozhodující činitele”. Ekologové doufají, že tyto závěry otevřou cestu k přijetí ambiciózních cílů na konferenci stran Úmluvy OSN o biologické rozmanitosti příští rok v Číně.

Reklama

Doporučované