Hlavní obsah

V proočkovanosti Česko zaostává. Předběhli nás i Slováci či Rumuni

Foto: Profimedia.cz

První očkování zdravotníků proti covidu v Krajské zdravotní Ústí nad Labem. Ilustrační fotografie

Reklama

Na světě už bylo podáno podle dostupných dat téměř 24 milionů dávek vakcíny. Seznam Zprávy zmapovaly, jakým tempem jednotlivé země očkují a kolik jejich obyvatel už se k vakcíně dostalo.

Článek

V čele celosvětového žebříčku stojí Čína, která k 9. lednu využila celkem 9 milionů dávek očkování. V závěsu za ní se nacházejí Spojené státy se 6,7 milionu dávek.

Žebříček v proočkovanosti populace ale stále vede Izrael. S 1,8 milionu dávek v přepočtu na svoji ani ne devítimilionovou populaci se země zařadila vysoko nad ostatní. Na stovku obyvatel připadá v Izraeli téměř 21 dávek a proočkovanost první dávkou vakcíny od firmy Pfizer je momentálně okolo dvaceti procent.

Izrael začal s vakcinací už 20. prosince a od té doby stihla země proočkovat dokonce dvakrát více své populace než druhé Spojené arabské emiráty. Země se o vakcíny s předstihem postarala jako jedna z prvních na světě, a ve srovnání s ostatními dokonce přeplatila dodávky. Druhou dávku vakcíny by měla velká část očkovaných obdržet již koncem ledna. Prioritní skupiny jsou v Izraeli zdravotníci a osoby starší šedesáti let.

Na druhém místě jsou Spojené arabské emiráty. Vakcínu od firmy Sinopharm v zemi dostalo necelých 11 lidí ze sta. Na třetí místo se díky své velikosti a populaci jen 1,56 milionu obyvatel zařadil Bahrajn. V přepočtu na sto obyvatel již připadají provedené dávky na 5,25 osoby. Země schválila vakcínu Pfizer a taky čínskou Sinopharm. K očkování je dokonce možné se přihlásit přes mobilní aplikaci.

40 tisíc v Česku

V Česku bylo podle ministerstva zdravotnictví doposud podáno 19 918 dávek vakcíny od Pfizeru. Jde ale o údaj z 6. ledna, který je aktualizován jednou týdně vždy ve čtvrtek. Zatím jde stále o první dávky vakcíny. Česká republika totiž začala očkovat 27. prosince a pro vakcínu společnosti Pfizer je interval mezi dávkami 21 dní.

Premiér Andrej Babiš mezitím pro deník Právo řekl, že už bylo očkováno přibližně čtyřicet tisíc lidí. To by znamenalo, že počet dávek na sto osob se v Česku zvýšil z 0,19 na zhruba 0,37.

Čína zrychluje

Tempo očkování roste nejvíc v Číně, kde se od konce prosince více než zdvojnásobilo, a ve Spojených státech, které zaznamenaly od 1. ledna nárůst 39 %. Momentálně dostane vakcínu každý den v průměru půl milionu osob v Číně a 420 tisíc v USA. Pro Čínu ale i takto vysoký počet vakcín denně znamená, že se na špičku žebříčku ani zdaleka nedotáhne a nachází se momentálně na podobné úrovni jako Česká republika. Její obrovská populace dělá z půl milionu vakcín denně v přepočtu 347 dávek na milion osob.

Izrael v tempu naopak zpomaluje, v přepočtu na obyvatelstvo však stále vede. Nyní se klouzavý průměr země pohybuje okolo 65 tisíc dávek denně, což představuje přes 7600 dávek na milion obyvatel.

Pokud bychom izraelské číslo chtěli srovnat s tempem v Česku – pak by muselo vakcínu dostat přes 79 tisíc lidí denně, aby se Izraeli vyrovnalo. Západoasijský stát distribuuje momentálně vakcíny 0,74 procenta své populace každý den.

Reklama

Doporučované