Hlavní obsah

V řekách není ani třetina vody. Obce už omezují odběr

Foto: Profimedia.cz

Vodní blahobyt skončil, řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Reklama

Českou republiku podle vědců sužuje nejhorší sucho za posledních 500 let. „Nedokážeme projevy klimatické změny zcela potlačit,“ přiznal ministr zemědělství Miroslav Toman.

Článek

V České republice platí kvůli suchu 25 omezení odběrů vody na 49 místech, lidé tedy nesmějí například napouštět bazény pitnou vodou. Loni touto dobou nebylo omezení žádné, předloni byla dvě. Vody v tocích je na úrovni mezi šesti a třiceti procenty dlouhodobých dubnových průměrů. Přehrady jsou ale naplněné, samotné pitné vody by tak mělo být dost, řekl na tiskové konferenci ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD).

Další omezení odběrů budou podle Tomana přibývat. „Aktuální situace není moc příznivá, a to zejména kvůli velmi suché zimě. Hrozí, že již brzy mohou vysychat menší toky,“ řekl ministr.

Foto: Intersucho

Deficit zásoby vody.

„Tam, kde jsou na řekách velké přehradní nádrže, je situace lepší, i tak ale držíme odtoky z těchto nádrží jen na minimálních hodnotách, abychom měli dostatek vody pro případ pokračujícího sucha i v létě. Od začátku roku jsme ve významných přehradních nádržích zachytili celkem 485 milionů kubíků vody,“ dodal.

Přehrady se podařilo naplnit díky únorovým srážkám, řekl generální ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala. Problém se suchem podle něj narůstá. „Už to není epizoda sucha, ale několikaleté období, tím se liší od jiných historických případů,“ řekl Kubala.

Foto: Intersucho

Sucho na území dnešní České republiky za posledních 200 let.

Příští týdny budou klíčové pro zemědělce, kteří se chystají zasít polní plodiny. Ministerstvo kvůli suchu předpokládá propad úrody a zemědělské produkce o 20 až 40 procent, kvůli nedostatku potravy to zřejmě nejvíce poznamená chovy zvířat určených na produkci masa.

Toman chce stavět přehrady, Brabec je proti

Ministerstvo zemědělství navrhuje 31 nových lokalit pro budoucí výstavbu přehrad. Starostové jednotlivých obcí s těmito lokalitami souhlasili, řekl Toman. Resort životního prostředí ale podle něj dal souhlas pouze třem z nich. O dalších chce Toman jednat, seznam chce zveřejnit v následujících dnech. Stát nyní počítá s 65 budoucími přehradami.

Resort životního prostředí, který vede Richard Brabec (ANO), podle Tomana 13 lokalit zásadně odmítá, o 15 místech se jedná. „Nejde o místa, kde bychom zítra začali stavět přehrady, ale musíme je chránit pro budoucnost,“ dodal ministr.

Podle Kubaly stát ztratil deset let diskusemi, jestli se nádrže mají, nebo nemají stavět. Podle něj se měl čas využít na to, aby se lokality už dostávaly do územních plánů měst a obcí, aby se s ochranou začalo.

Stát loni na jaře oznámil, že se o 49 lokalit rozšíří seznam míst, která by měla být hájená pro možnou stavbu přehrad. Na podzim snížil jejich počet o dvě, vypadl Vilémov na Jizeře a Stodůlky na Křemelné. V hájených územích se nesmí mimo jiné stavět dopravní koridory nebo zařízení pro průmysl a energetiku, která by mohla narušit geologické poměry daného místa.

Aktivně už stát připravuje stavbu šesti přehrad – Senomat, Šanova a Kryr ve středních Čechách a na Ústecku, dále Nových Heřminov na Bruntálsku, Skaličky na Bečvě a Vlachovic ve Zlínském kraji.

Reklama

Související témata:

Doporučované