Hlavní obsah

V Rusku zveřejnili údaje novinářů BBC píšících z Moskvy

Na ruských sociálních sítích zveřejnili seznam reportérů BBC píšících z Moskvy.Video: Pikabu.ru, Reuters

 

Reklama

Seznam jmen i s fotografiemi reportérů BBC, kteří pracují v Rusku, zveřejnili neznámí aktivisté na ruských sociálních sítích. Na svém webu o tom informovala ruská televize Dožď. Podle ní by mohlo jít o odvetný krok za zveřejnění jmen a fotografií zaměstnanců redakce agentury Sputnik v Edinburghu. Ty nedávno otiskl britský list The Sunday Times.

Článek

Informace o 44 novinářích, z nichž většina jsou občany Ruska, se nejdříve objevily na ruské sociální síti VKontaktě, odkud je převzaly také další webové stránky.

Ruský úřad pro kontrolu médií Roskomnadzor 21. prosince zahájil kontrolu internetových zdrojů britské společnosti BBC a kanálu BBC World News, zda dodržují ruské zákony. Připustil, že jde o odvetný krok za to, že britský úřad pro regulaci médií Ofcom den předtím obvinil ruskou televizi RT, že letos porušila pravidla nestrannosti.

Mluvčí BBC podle britského listu The Guardian vyjádřil kvůli incidentu znepokojení. „BBC má přísná redakční pravidla. Podrobnosti o novinářích z ostatních médií nezveřejňujeme vzhledem k tomu, že k tomu není žádný důvod ani ospravedlnění. Neopodstatněné zveřejnění podrobností o našem moskevském týmu nás zklamalo,“ cituje list z prohlášení.

Britský list The Sunday Times minulý týden publikoval jména a fotografie osmi zaměstnanců ruské agentury Sputnik v Edinburghu. Skupina s názvem Za matku Rus, která zveřejnila informace o reportérech BBC, uvedla, že britský list se tak snažil vyvíjet psychologický tlak na ruské žurnalisty.

Reklama

Související témata:

Doporučované