Hlavní obsah

V šatně mrtvých fotbalistů z Chapecoense teď hoří svíčky

V šatně mrtvých fotbalistů z Chapecoense teď hoří svíčky.Video: Anita Baselová

 

Reklama

Hráči i funkcionáři brazilského týmu byli na palubě letadla, které se zřítilo v Kolumbii.

Článek

Prázdné ticho a jen plápolající svíčky

Tam, kde se kdysi ozývala týmová hesla a skandování, je nyní ticho. Šatna tragicky zahynulých fotbalistů z týmu Chapecoense zeje prázdnotou, vyplňuje ji jen zvuk plápolajících svíček.

Pár hodin poté, co se rodina a přátelé dozvěděli o nehodě letadla, se všichni sešli na domovském stadionu, aby vzdali hold hráčům. „Moje srdce je rozervané na kusy, cítím strašnou bolest. Je to nesnesitelně těžké. Nikdy jsem si nemyslela, že budu muset něčím takovým projít." řekla matka jednoho ze zahynulých hráčů Alaide Padilha.

Všem příbuzným byli přímo na stadionu k dispozici i lékaři, pomoc využila i přítelkyně jednoho z hráčů Eliandra: „Nemůžu tomu uvěřit. Mluvil se mnou těsně před odletem a najednou už nic neuslyším."

Video: Jaroslav Brousil

Socha v Riu de Janeiru svítila zeleně

Televize Globo svou večerní relaci zakončila dlouhým potleskem všech zaměstnanců na počest fotbalistů.

Pozůstalí se večer sešli na mši, kde společně vzpomínali a zpívali. Socha Krista Spasitele v Riu de Janeiru byla rozsvícená v barvě týmu - zelené. Kvůli velké mlze byla ale těžko viditelná.

Zrušeny byly také zápasy v Brazílii a okolních státech, vyhlásili tam tři dny smutku. Atlético Nacional, za kterým tragicky zesnulí hráči letěli, aby sehráli zápas v jihoamerické obdobě Evropské ligy, navrhl, aby klubu Chapecoense udělili mistrovský titul, jako symbolické gesto.

71 mrtvých a jen 6 přeživších

Záchranáři z trosek letadla už vyndali dvě černé skříňky. Kolumbijský úřad pro civilní letectví zároveň potvrdil, že tragédii přežili hráči Alan Ruschel, Jackson Follmann a Hélio Neto, novinář Rafael Valmorbida, bolivijská letuška Ximena Suarezová a bolivijský letový technik Erwin Tumiri.

Hélio Neto a Rafael Valmorbida byli ve velmi špatném, ale stabilizovaném stavu převezeni na jednotku intenzivní péče. Neto utrpěl úraz hlavy, hrudníku a plic, navíc měl těžkou ránu na koleni. Hráči Follmannovi museli lékaři amputovat pravou nohu.

Ruschel je také na jednotce intenzivní péče, ale už ve stabilizovaném stavu. Dva členové letového personálu byli mimo nebezpečí ohrožení života, jsou ale stále pod dohledem.

O nehodě letadla jsme vás informovali.

Reklama

Doporučované