Hlavní obsah

Kdo zemřel v letadle u Teheránu: kromě 82 Íránců a 63 Kanaďanů i Evropané

Foto: Profimedia.cz

Příčinou tragédie je patrně technická závada.

aktualizováno •

Přes 170 lidí zemřelo při nehodě ukrajinského letounu, který se dnes zřítil krátce po startu z teheránského letiště. Podle BBC, která se odvolává na ukrajinskou vládu, bylo na palubě 176 lidí, většina z nich byli Íránci, zemřelo i přes 60 Kanaďanů a Evropané. Havarovaným letadlem je podle dosavadních informací Boeing 737–800.

Článek

Smrt všech lidí v letounu potvrdila podle předběžných informací i Ukrajina. Na palubě podle předběžných informací ministerstva zahraničí i podle seznamu zveřejněného ukrajinskou vládou nebyli žádní Češi.

Seznam národností cestujících podle ukrajinské vlády

– 82 Íránců

– 63 Kanaďanů

– 11 Ukrajinců (včetně posádky)

– 10 Švédů

– 4 Afghánci

– 3 Němci

– 3 Britové

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že ještě ve středu večer do Íránu odletí letadlo s ukrajinskými experty. Jejich hlavní úkolem bude podle šéfa státu zjistit příčiny a viníky dnešní letecké katastrofy u Teheránu.

„Všichni budou zapojeni do vyšetřování, identifikace a repatriace těl Ukrajinců, kteří při katastrofě zahynuli. Nepřetržitě vedu konzultace s našimi zahraničími partnery. Naší prioritou je zjistit pravdu o této strašné katastrofě a kdo za ni zodpovídá,“ napsal Zelenskyj na sociální síti.

Mezi experty mají být záchranáři, zástupci ministerstev obrany, vnitra, tajné služby SBU, národní bezpečnostní rady, leteckých úřadů, vyšetřovatelé leteckých nehod a představitelé aerolinek UIA, kterým boeing patřil.

Írán nepředá Boeingu černou skříňku

Teherán podle Reuters odmítl poskytnout Boeingu černé skříňky. Boeing, podobně jako jiní výrobci letadel, v podobných případech asistuje při vyšetřování. Jasné také není, do jaké země by je Írán mohl odeslat k vyhodnocení zaznamenaných údajů.

Podle íránského úřadu pro letectví stroj havaroval pravděpodobně kvůli technickým problémům. Agentura DPA však poznamenala, že není jasné, jak úřady tak brzy po zřícení stroje dospěly k závěru, že je příčinou technická závada.

Takto podle íránské agentury ISNA spadlo ukrajinské letadlo:

Smrt všech lidí na palubě stroje ukrajinských aerolinek UIA potvrdil na základě předběžných zjištění ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Upřímnou soustrast příbuzným a přátelům všech pasažérů a posádky,“ uvedl podle agentury Unian. Dodal, že ukrajinský zastupitelský úřad v Teheránu zjišťuje informace o okolnostech tragédie a snaží se získat seznam cestujících. Na místě neštěstí je ukrajinský konzul.

Ukrajinské velvyslanectví později uvedlo, že letenku si zakoupilo 168 lidí. Dodalo, že spíše než teroristický útok či sestřelení raketou pád letounu způsobila porucha motoru. Agentura Unian upozornila na amatérské video zveřejněné na sociálních sítích, na němž je vidět letoun v plamenech ještě před dopadem na zem. Autenticita snímku zatím nebyla ověřena.

Zelenskyj kvůli tragické události přerušil návštěvu Ománu a vrací se na Ukrajinu. Z jeho popudu byl svolán krizový štáb, v němž budou představitelé silových ministerstev či tajných služeb.

Ruská média informovala, že stroj největších ukrajinských aerolinek UIA byl na cestě z Teheránu do Kyjeva a zřítil se krátce po startu.

Podle šéfa íránských záchranářů letoun po zřícení hořel, a proto nebylo možné přistoupit k záchranným pracím. Na místě přitom bylo nejméně 22 sanitek, čtyři záchranářské autobusy i vrtulník.

Stroj prošel kontrolou 6. ledna

Letoun typu Boeing 737–800 NG na lince z Teheránu do Kyjeva byl podle ukrajinských aerolinek UIA vyroben v roce 2016 a společnost si jej pořídila přímo u výrobce. Plánovaný technický servis naposledy postoupil před dvěma dny – 6. ledna.

Viceprezident firmy před novináři podle agentury Interfax-Ukrajina označil možnost, že by se letoun zřítil v důsledku chyby zkušené posádky, za minimální: „Prostě ji nepředpokládáme,“ prohlásil Ihor Sosnovskyj. Na palubě byl kromě kapitána a druhého pilota i instruktor. Společnost se rozhodla na jistou dobu přestat létat do Íránu.

Doporučované