Hlavní obsah

V tvrzi Hůrka je vystaven kompletní prototyp střely Röchling

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Na dělostřelecké tvrzi Hůrka u Králík byla dnes otevřena nová expozice zaměřená na protibetonové střely Röchling.

Článek

Vyvíjelo je nacistické Německo a jejich účinky se testovaly mimo jiné právě na této součásti československého opevnění. Mimořádným exponátem je kompletní prototyp střely, který se zachoval včetně pouzdra na stabilizační křidélka a přípravku pro jeho montáž, uvedl Martin Ráboň, ředitel Společnosti přátel čs. opevnění, jež tvrz provozuje.

„Kromě prototypu je v expozici třeba i celá špice originálu, která byla vytěžena na dělostřeleckém srubu KF 11,“ řekl Ráboň.

Prototyp pocházející z roku 1938 daroval společnosti bývalý zaměstnanec firmy, která střely vyvíjela. Oproti skutečným střelám, které byly dlouhé 2,3 až 2,6 metru a měly různou ráži, měří jen 36 centimetrů a má ráži 20 milimetrů. Prototypy firma testovala ve starém dole, kde využívala délky štol.

Nacisté účinek střel zkoušeli i na tvrzi Hůrka. Návštěvníci je mohou dodnes vidět ve zdech uvnitř i venku. Samotný prototyp je umístěn ve speciální vitríně, která jej chrání před vlhkostí.

Střely Röchling dokázaly prorazit i několik metrů betonu. Během druhé světové války nikdy nebyly vyžity, protože jejich vývoj byl dokončen až v době, kdy již německá armáda opevnění dobyla.

Reklama

Doporučované