Hlavní obsah

V ukrajinském Charkově reagují na koronavirus po svém

Svět bez obalu: Dva miliony lidí, kteří žijí v Charkově, se snaží přizpůsobit současným podmínkám.Video: Milan Šíma

 

Reklama

Ukrajinská vláda prodlouží stav nouze do konce dubna. Zpřísnila také sérii opatření v dopravě, jejichž smyslem je omezit šíření koronaviru. Z rozhodnutí úřadů bude přerušena veškerá doprava z okolními státy.

Článek

V minulých týdnech rozhodla vláda, že nebude jezdit metro ve velkých městech – v Kyjevě, Dnipru a Charkově. Stejně jako v Kyjevě platí v Charkově přísné limity na počet cestujících, kteří mohou cestovat v autobusech. Vládní nařízení zakazuje přepravu více než deseti cestujících v prostředcích městské hromadné dopravy.

Místní obyvatelé proto vytvořili facebookovou skupinu, kde se uživatelé domlouvají na spolujízdě. Skupina je hlavně určena pro ty, kteří musí i přes riziko infikování cestovat. „Okolo tisíce lidí se přihlásilo během jednoho dne a další se přidávají. Je tu mnoho vzkazů od řidičů, kteří jsou ochotni vzít do svého auta cestující, a také těch, co odvoz hledají,“ říká zakladatelka facebookové stránky.

Ukrajinská vláda ve snaze zabránit dalšímu šíření nákazy vyhlásila v zemi nouzový stav. Školky, školy, stravovací zařízení či obchodní centra jsou uzavřené po celé Ukrajině.

Jurek Jakubov se rozhodl, že dětem během karantény vytvoří papírové hračky. Třída, do které si jeho děti chodily hrát, byla jako jiné uzavřena. Aby si mohly hračky vytisknout a vyrobit i jiné děti, dává jejich design na internet.

„Rozhodli jsme se, že musíme udělat něco rychlého a jednoduchého, abychom každé dítě alespoň na chvíli zabavili. Musíme mít sanitku a přemýšlím, že udělám i nemocnici,“ dodává Jakubov.

Dva miliony lidí, kteří žijí v Charkově, se snaží přizpůsobit současným podmínkám, jak to jen jde. Na mimořádnou situaci zareagovaly i posilovny. Ty jsou sice nyní zavřené, ale většina z nich publikuje videa se cviky na doma.

„První video je přizpůsobené podmínkám, které máte doma - využívá se zde cokoliv, co je k dispozici - nábytek, křeslo, domácí prostředí,“ vysvětluje majitel posilovny.

Podrobnosti v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Reklama

Doporučované