Hlavní obsah

V ulicích jsou vodní děla, padl varovný výstřel – protesty v Hongkongu pokračují i v neděli

V ulicích jsou vodní děla, protesty v Hongkongu pokračují i v neděli.Video: Jana Lipská, Reuters

 

Reklama

Do hongkongských ulic přišly desetitisíce lidí navzdory dešti i v neděli. Policie mezi ně poprvé od počátku demonstrací umístila vodní děla.

Článek

Protesty v Hongkongu stále neutichají, demonstranty od pochodů v ulicích neodrazuje ani déšt. Během nedělního prodemokratického pochodu se demonstranti střetli s policií. Házeli na ni cihly sebrané z uličního dláždění, mokré cesty polévali čisticími prostředky.

Policie proti demonstrantům opět použila slzný plyn. S varováním do ulic umístila i vodní děla připravená k palbě. Demonstrantům sdělila, že pokud se nerozejdou, děla použije.

Policisté v jednu chvíli vytáhli střelné zbraně, když na ně zaútočili demonstranti vyzbrojení tyčemi, nicméně je proti davu nepoužili. Jeden z policistů vypálil do vzduchu varovný výstřel, obával se o svůj život, napsal hongkongský list South China Morning Post. Pět policistů bylo zraněno, odvezla je záchranka.

Pravidelné manifestace obvykle začínají pokojně, často však končí střety s policií. Ta se snaží protestující rozehnat slzným plynem, k čemuž po více než týdnu klidných protestů přistoupila i v sobotu. Zatkla deset žen a 19 mužů, mezi kterými byl i jeden z organizátorů sobotních pochodů, informovala místní média.

Bývalou britskou kolonií, která se v roce 1997 vrátila pod správu Číny, zmítají protesty už 12 týdnů. Odstartoval je nesouhlas se zákonem o vydávání trestně stíhaných do pevninské Číny, časem ale přerostly v požadavek na větší demokratičnost politického systému.

Reklama

Související témata:

Doporučované