Hlavní obsah

V USA se narodilo první dítě s protilátkami na covid

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Podle lékařů se jedná o první zaznamenaný případ v USA, kdy došlo díky očkování ve vysokém stadiu těhotenství k předání protilátek z matky na novorozeně. Výsledky jsou podle autorů studie zatím předběžné.

Článek

Američanka z jižní Floridy porodila dítě, které se narodilo s přítomností protilátek proti infekci covid-19. Podle předběžných závěrů dvojice amerických pediatrů by mohly mít děti žen, které absolvovaly očkování ve vysokém stadiu těhotenství, proti této nákaze protilátky.

Matka novorozené holčičky pracovala v přední linii jako zdravotnice. Očkována byla vakcínou Moderna na konci ledna v 36. týdnu těhotenství. O tři týdny později porodila zdravou holčičku, které lékaři z pupeční šňůry detekovali protilátky, uvedli pro lokální stanici ABC lékaři Paul Gilbert a Chad Rudnick. Ve studii dvojice uvádí, že tak „existuje potenciál pro ochranu a snížení pravděpodobnosti infekce covidem-19 s očkováním matky“.

„Testovali jsme pupeční šňůru, abychom zjistili, zda protilátky v matce přešly na dítě, což je něco, co vidíme u jiných vakcín podávaných během těhotenství,“ dodává Gilbert a odkazuje tak na fakt, že některá očkování je možné přenést z matky na dítě.

Oba nicméně zdůrazňují, že aby došlo k potvrzení této teze, musí dojít k dalšímu výzkumu. Navrhují proto například vytvořit registr, kde by se sbíraly informace o těhotných ženách a čerstvých matkách, a zdůrazňují, že důležité je také zjistit, jak dlouho novorozenec protilátkami disponuje a kolik jich k vlastní ochraně před infekcí potřebuje. Navíc u novorozence z Floridy se ukázalo, že sice protilátky má, nicméně jejich míra je nízká a nemusí být k ochraně proti infekci dostačující.

Přestože američtí lékaři označují případ novorozence jako první, v únoru proběhl v Izraeli výzkum, který nastínil, že ženy očkované v těhotenství by mohly být schopné svým novorozencům předat protilátky. Ve výzkumu se ukázalo, že 20 těhotných žen, které byly naočkované vakcínou Pfizer/BioNTech ve třetím trimestru, následně porodilo miminka, u kterých se objevily koronavirové protilátky.

Přesto jsou státy k očkování těhotných v některých případech opatrné. Světová zdravotnická organizace se zatím k očkování těhotných staví spíše zdrženlivě. Expertka na vakcinaci Kate O'Brienová letos v lednu uvedla, že stále nejsou k dispozici údaje, na základě kterých by bylo možné se vyjádřit k očkování těhotných. „Není důvod domnívat se, že by mohl u těhotných nastat problém, jen říkáme, že zatím nemáme k dispozici žádná data,“ zdůraznila. Těhotné ženy by proto podle O'Brienové měly zatím vakcínu dostávat, jen pokud pracují ve zdravotnictví nebo patří do některé z rizikových skupin.

Přední americký epidemiolog Anthony Fauci uvedl, že proti očkování těhotných žen není. V USA jich podle něj již bylo naočkováno minimálně 20 tisíc.

Reklama

Doporučované