Hlavní obsah

V Ústí nad Labem dobrovolníci dávají chudým jídlo i v nouzovém stavu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Skupina dobrovolníků v Ústí nad Labem nosí chudým a bezdomovcům jídlo také v době nouzového stavu. Guláše, sladké dezerty, obložené housky i ovoce a zeleninu rozdávají každou neděli v terénu.

Článek

Karel Karika, který projekt vede, ČTK řekl, že ušité roušky potřebným dobrovolníci rozdali hned na začátku nouzového stavu a zásoby dezinfekce měli ještě před vypuknutím pandemie.

„Roušky jsme začali šít již v začátcích krize, takže jsme je mohli rozdávat a dezinfekci jsme používali vždy,“ uvedl Karika, který je vedoucím Domu sv. Materny patřícího pod Oblastní charitu v Ústí nad Labem a je rovněž ústeckým zastupitelem. Charita podle něj ze začátku ochranné prostředky nedostávala. „Dostáváme teď posledních deset nebo 14 dnů z krajského úřadu na příděl rukavice, roušky a ochranné štíty,“ uvedl dobrovolník.

Mezi dobrovolníky jsou například také lidé z evangelické a českobratrské církve, přidat se ale může kdokoli.

Jídlo se rozdává přímo v terénu, tam, kde potřební přebývají. Každou neděli ve 14:00 dobrovolníci začínají u hlavního nádraží. Obchůzka pokračuje městem. Podle Kariky se změnilo jen to, že mají všichni včetně potřebných roušky a jídlo je pečlivě zabalené. Zbylé potraviny předává skupina v 16:00 u Azylového domu na Klíši. Jídlem je obdarováno za normálního stavu okolo 140 lidí.

Reklama

Doporučované