Hlavní obsah

V žádném animáku se nesměl objevit medvěd. Gene Deitch o práci v komunistickém Československu

Rozhovor s režisérem Genem Deitchem.Video: Tereza Willoughby, Seznam Zprávy

 

Reklama

Třiadevadesátiletý režisér animovaných filmů Gene Deitch líčí svoji cestu z Hollywoodu do Prahy v době, kdy jiní prchali opačným směrem.

Článek

„Mohli jsme delat, co jsme chtěli, pokud jsme nezpůsobili komunistům potíže,“ vypráví o práci ve studiu Bratři v triku americký režisér Gene Deitch. „Nesměli jsme proto třeba do animovaného filmu použít medvěda,“ dodává.

Život v komunistickém Československu popisuje ve své knize Z lásky k Praze. K dostání je teď nově v českém překladu.

Málokdo ví, že právě ve studiu Bratři v triku Gene Deitch natočil oscarový film Munro, ale i celou sérii krátkých filmů o Tomovi a Jerrym nebo první adaptaci Tolkienova Hobita. Právě Munro byl snímek, kvůli kterému Deitch do Československa přišel.

Původně návštěvu plánoval na deset dní, protáhla se na víc než padesát let. Ve studiu totiž potkal svoji dnešní manželku Zdenku. „Plánovali jsme, že odejdeme do Spojených států, ale dostávali jsme pořád další a další zajímavé projekty,“ vzpomíná režisér. „Říkali jsme si, že ještě jeden a vypadneme odsud, ještě jeden a už pojedeme. A nakonec jsme zůstali.“

Rozhovor s Gene Deitchem si můžete pustit v úvodním videu.

Jde o část z pořadu Kultura Terezy Willoughby, celý díl naleznete níže.

Kultura Terezy Willoughby: Saša Rašilov v novém Faustovi, slovenská domobrana a oscarový režisér, který vyměnil Hollywood za komunistické Československo.Video: Seznam Zprávy

Pořad Kultura Terezy Willoughby sledujte v premiéře každou neděli od 20:30 hodin na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované