Hlavní obsah

V zadržovacím zařízení ve Vídni zranil požár šest migrantů. Chtěli spáchat sebevraždu?

Foto: ČTK

Dopis, který se na místě našel, považovala policie podle mluvčího Haralda Söröse nejprve za psaní na rozloučenou a předpokládala proto, že šlo o pokus o skupinovou sebevraždu. Nyní se ale vyšetřovatelé přiklánějí spíše k variantě, že na sebe chtěli Afghánci a Íránec ve věku 18 až 33 let upoutat pozornost.

Reklama

Šestice migrantů čekajících na deportaci založila v noci na sobotu v policejním zadržovacím středisku ve vídeňské čtvrti Josefstadt požár a bránila členům zásahových jednotek ve vstupu do cely. Všichni zadržovaní - pět Afghánců a jeden Íránec - utrpěli těžká zranění a byli hospitalizováni.

Článek

Na základě dopisu, který na místě zanechali, se vyšetřovatelé nejprve domnívali, že chtěli spáchat sebevraždu, nyní ale tuto verzi zpochybňují.

Požár vzplál kolem pátečních 22:30 místního času. Přivolaným hasičům se ho podařilo rychle uhasit. Dopis, který se na místě našel, považovala policie podle mluvčího Haralda Söröse nejprve za psaní na rozloučenou a předpokládala proto, že šlo o pokus o skupinovou sebevraždu. Nyní se ale vyšetřovatelé přiklánějí spíše k variantě, že na sebe chtěli Afghánci a Íránec ve věku 18 až 33 let upoutat pozornost. Vyslechnout zraněné muže se nicméně ještě nepodařilo.

Podle Söröse migranti v cele založili požár a poté se ukryli do umývárny. Před ni položili hadry, které měly podle policie zabránit proniknutí kouře do oddělené místnosti. Protože ale látky místnost neutěsnily dostatečně, rozhodl se jeden z migrantů později doběhnout pro pomoc. Nadýchal se však kouře a zhroutil se u dveří.

Podle agentury DPA bylo všech šest zadržovaných migrantů převezeno na jednotku intenzivní péče. Čtyři z nich už jsou ve stabilizovaném stavu. Dalších 40 zadržovaných z jiného poschodí muselo být z cel evakuováno kvůli silné koncentraci kouře, nic se jim ale nestalo. Na zásahu na hranici čtvrtí Hernals a Josefstadt se podílelo celkem 100 policistů a 70 hasičů.

„Přeji všem obětem rychlé a úplné uzdravení,“ reagoval rakouský ministr vnitra Herbert Kickl a avizoval kontrolu bezpečnostních opatření ve věznicích spravovaných ministerstvem vnitra.

Podle rakouského tisku není případ z noci na sobotu ve věznici prvním takovým. Už dříve tu migranti čekající na deportaci zapalovali své cely či drželi hladovku.

Rakousko v první polovině letošního roku deportovalo podle ministerstva vnitra 2016 neúspěšných žadatelů o azyl, tedy o 38 procent více než ve stejném období loňského roku. Od prosince loňského roku stojí v čele ministerstva vnitra člen protiimigrační Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Herbert Kickl.

Reklama

Doporučované