Hlavní obsah

V Žamberku byl otevřen domek pro děti s postižením

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Domov pod hradem Žampach, který se stará o lidi se zdravotním postižením, dnes oficiálně otevřel v Žamberku domek pro komunitní sociální službu pro děti.

Článek

Sociální zařízení tak pokračuje v rozvolňování původní ústavní péče, kdy se klienti stěhují do domků a bytů v okolí. Pořízení a následná rekonstrukce domku v Žamberku stála Pardubický kraj téměř sedm milionů korun, uvedl ředitel domova Luděk Grätz.

Do nové domácnosti v Žamberku se přestěhují děti z dosavadního oddělení v areálu Domova pod hradem na Žampachu. Budou mít také zajištěnou denní docházku dětí do specializovaného školského zařízení ve městě. Současně vznikla možnost a nabídka krátkodobých pobytů, takzvaní odlehčovací služby, jako pomoc pro rodiče, kteří o zdravotně postižené děti pečují v rodině.

„Domov pod hradem Žampach dál zajišťuje specializovanou službu pro děti a mladé dospělé s náročným chováním, s poruchami autistického spektra. Tato služba však nadále bude provozována v areálu na Žampachu. V současné době Pardubický kraj připravuje navýšení kapacity této nedostatkové specializované služby,“ uvedl Grätz,

V roce 2019 Pardubický kraj otevřel v lokalitě Nad Bažantnicí v Letohradu dva nové dvojdomky pro klienty Domova pod hradem Žampach. Do nových domácností v ulici U Obory a v ulici U Biatlonu se přestěhovalo 12 obyvatel. Další tři desítky klientů bydlí v Domcích ve stráni poblíž Domova. Jiní se přestěhovali do bytů v Žampachu, Ústí nad Orlicí, Žamberku, Letohradu a Nekoři. Domov pro ně zajišťuje asistenční služby. Mimo ústav již bydlí většina klientů.

Reklama

Doporučované