Hlavní obsah

V Zašové začne za týden výstava fotografií Jindřicha Štreita

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Fotografie Jindřicha Štreita.

Reklama

V Zašové na Vsetínsku začne za týden výstava fotografií Jindřicha Štreita. Vernisáž se uskuteční v neděli 5. září, kdy bude Štreit slavit 75. narozeniny.

Článek

„V kostele Navštívení P. Marie bude vystaveno 30 fotografií z cyklu Brána naděje, které obec zakoupila. Výstava potrvá do konce září. V budoucnu chce obec vytvořit stálou expozici Jindřicha Štreita v klášteře, jehož rekonstrukce se připravuje,“ řekla zástupkyně obce Kristýna Kubrická.

Výstava v Zašové potrvá do konce září, poté budou snímky se sakrální tematikou zapůjčeny na výstavu do Rajhradu u Brna. Jakmile bude klášter v Zašové zrekonstruovaný, fotografie tam budou vystaveny trvale. Bývalý klášter trinitářů tvoří komplex budov vedle kostela Navštívení P. Marie. Stavba kláštera byla zahájena v roce 1725 a svému původnímu účelu sloužil do roku 1783. Poté byla v areálu například gobelínová manufaktura, škola nebo domov důchodců, později ústav sociální péče pro mládež s mentálním postižením.

Majitelem je nyní obec, která chce areál kláštera obnovit a vybudovat v něm například ubytování pro turisty, výstavní prostory a sály pro pořádání kulturních a společenských událostí. V objektu bývalé školy již vznikl Komunitní dům s deseti byty pro seniory. V klášterní zahradě Matice zašovská vybudovala křížovou cestu.

Nedělního zahájení výstavy se Štreit osobně zúčastní, o den dříve při Zašovských slavnostech také pokřtí knihu Zašová v proměnách časů. Dokumentární fotograf, vysokoškolský pedagog, kurátor a organizátor kulturního života, se narodil 5. září 1946 ve Vsetíně. Zaměřuje se na dokumentování života na venkově a obyvatele českých vesnic, věnoval se tématu zemědělství, práce v továrnách, sociálním tématům o drogově závislých, handicapovaných, nevidomých, vězních, starých lidech, pracovnících ve zdravotnictví, kuřácích nebo lidech bez domova.

Reklama

Související témata:

Doporučované