Hlavní obsah

V Železné Rudě začne jezdit zdarma skibus, ulehčí centru od aut

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

V Železné Rudě a okolí, největší rekreační oblasti v Plzeňském kraji, začne v pondělí jezdit zdarma skibus. Velký autobus se každý den devětkrát denně vydá po všech skiareálech na Železnorudsku.

Článek

„Bude vozit lyžaře i místní do 14. března,“ řekl starosta Filip Smola. V provozu nebude jen na Štědrý den a po dva vánoční svátky. „Trasu jsme (oproti loňské premiéře) prodloužili o dvě stanice, nově bude jezdit z Hojsovy Stráže až na Gerlovu Huť,“ uvedl starosta.

Celkově tak bude mít devět zastávek. Pokud by byly na přelomu roku zavřené skiareály a hotely kvůli epidemii, město doufá, že ho budou využívat běžkaři. „Očekávám daleko větší zájem o běžkaření, když se nebude moct jezdit na sjezdovkách,“ uvedl Smola.

Město vysoutěžilo dopravce, kterým jsou ČSAD autobusy Plzeň, jemuž bude platit kolem 5000 korun za den, což je podle Smoly o více než 3500 korun méně než loni, celkem by to mělo být za sezonu necelých 600 tisíc korun. „Bude to velký autobus pro zhruba 50 cestujících. Všichni tam mohou s lyžemi,“ uvedl Smola. Na provozu by se měli podílet skiareály a hoteliéři. Město před několika dny schválilo zvýšení ubytovacího poplatku z 20 na 25 korun. „Z té pětikoruny navíc vybereme 350 až 400 tisíc korun a zbytek měly zaplatit skiareály,“ dodal. Sjezdovky ale budou platit pouze tehdy, pokud pojedou a nezastaví je protiepidemická opatření.

„Skibus ulehčí městu. Všechny návštěvníky bych chtěl požádat, aby ho využívali a neparkovali v centru, kde nemůžeme vytvářet další parkovací místa,“ dodal. Železná Ruda letos zřídila bezplatné parkování před tržnicí Kryštof na vjezdu od Plzně, kam se vejde asi 150 aut. Další parkování zdarma má město už řadu let na Kaskádách pro 500 aut. Bezplatné parkoviště s 230 místy je také u Ski&Bike Špičák.

Skibus pojede přes velké parkoviště u hotelu Karl přes parkovací plochu u Ski&Bike Špičák a železniční stanici. Jízdní řád je na webech města, infocentra a Bílé stopy, na Facebooku a letácích. První bus vyjede kolem 08:00, poslední přijede přibližně v 17:00. Skiareály začínají provoz v 08:30 a v 09:00, končí v 16:00.

Reklama

Doporučované