Hlavní obsah

Vakcína nebo potvrzení o očkování? Na dark webu není problém je sehnat

Foto: Profimedia.cz

AstraZeneca je na dark webu na prodej, podle výzkumníků inzeráty působí pravě.

Reklama

Padělané certifikáty o očkování i vakcíny proti covidu-19. Legální cestou je složité se k nim dostat, obchod s nimi v podsvětí ale jen vzkvétá. Za vysoké částky se prodávají na dark webu.

Článek

V hlubinách internetového černého trhu se toho dá objevit spoustu – kvete tu obchod s drogami, zbraněmi i lidmi. A nově si mohou návštěvníci dark webu pořídit i vakcínu nebo očkovací pas. O svém zjištění informovala americká firma Check Point Software, jež se zabývá kyberbezpečností.

Výzkumníci tam našli podle americké CNN na prodej třeba dávky vakcíny mimo jiné od britsko-švédské firmy AstraZeneca nebo amerického výrobce Johnson & Johnson. Za jednu dávku dají potenciální zákazníci až tisíc dolarů, v přepočtu zhruba 22 tisíc korun.

Podle firmy Check Point Software není jisté, že nabízené vakcíny nejsou podvrh. Podle fotografií balení i dalších faktorů se však „zdají být pravé“.

Dark web

Jde o součást hlubokého webu – část World Wide Webu umístěnou na tzv. darknetech, překryvných sítích, jež využívají internet a jsou přístupné pouze prostřednictvím speciálního softwaru nebo nastavení. Uživatel je tam díky šifrovací technologii anonymní, prostor se soustředí na ilegální prodej a aktivity.

Stejně tak se na dark webu dají pořídit i padělané vakcínové certifikáty. Jeden takový zájemce vyjde na 200 dolarů, tedy přibližně 4400 korun. Nakupující zadá své osobní údaje a další informace a od prodejce získá průkaz, který je k nerozeznání od toho pravého.

V případě Spojených států na sobě má i logo amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí. Podle firmy zabývajícího se kyberbezpečností je pravděpodobné, že takových průkazů dokáže výrobce vyprodukovat přinejmenším tisíce.

Obchodníci takto cílí na osoby, které potřebují odcestovat ze země nebo třeba nastoupit do nové práce. Jednoduše udělat krok, u něhož je požadovaný průkaz o vakcinaci. Kromě něj se dají na dark webu koupit i negativní výsledky testů na covid-19. Třeba za 25 dolarů (cca 551 korun), případně v akci „dva plus jeden zdarma“.

Experti oslovení CNN tvrdí, že takový vývoj byl nevyhnutelný. Ne každý má přístup k vakcíně proti novému koronaviru, zároveň jsou však lidé z lockdownů a opatření otrávení. Sahají proto po nezákonných řešeních. „Pokud se lidé mohou snadno dostat k padělanému průkazu, aby se vyhnuli omezením, pak to udělají. A vznikne kolem toho ilegální trh,“ uvedla Michela Mentingová z americké firmy ABI Research.

Reklama

Doporučované