Hlavní obsah

Funguje na 94 procent. Překvapivě dobrá zpráva o vakcíně ověřená realitou

Foto: Profimedia.cz

Očkovaní Izraelci ukazují svůj zelený pas před vstupem na koncert pro očkované (ilustrační fotografie).

Reklama

Výsledky první skutečně velké studie vlivu vakcíny od Pfizeru na šíření covidu-19 jsou potvrzené. Na vzorku 1,2 milionu Izraelců se ukázalo, že vakcína chrání před propuknutím příznaků s 94% účinností napříč věkovými skupinami.

Článek

Dosud většina poznatků o účinnosti vakcín pocházela buď z klinických testů farmaceutických společností, nebo z raných pozorování různých států, úřadů a nemocnic, které byly postavené na omezeném vzorku. Izraelská studie, nově publikovaná a zároveň i recenzovaná v časopise Journal of Medicine, ale přináší výsledky z ostrého očkování v nedávné době a na velmi početném vzorku očkovaných.

Dvě dávky vakcíny od firem Pfizer a BioNTech podle výsledků snížily riziko projevu příznaků covidu-19 u 596 618 očkovaných o 94 %. Číslo vychází ze srovnání s dalšími zhruba 600 000 lidmi, kteří vakcínu nedostali. Asi čtvrtina vzorku očkovaných byla starší 60 let a data pochází z časového období mezi 20. prosincem a 1. únorem. Studii zpracovali vědci z výzkumného institutu izraelské zdravotní pojišťovny Klalit a Harvardské univerzity.

Agentura Bloomberg ke zprávě dodává, že podle odborníků studie potvrzuje, že vakcína od Pfizeru je při dostatečně rozsáhlé vakcinaci, tedy proočkovanosti zhruba 70 % populace, schopna zastavit pandemii.

„Byli jsme překvapeni, protože jsme v reálném prostředí nečekali tak dobré výsledky,“ řekl agentuře Reuters jeden z autorů studie Ran Balicer. V reálné populaci se podle něj očekával o něco horší výsledek než při klinických testech, protože je v ní víc starších lidí nebo jedinců s různými nemocemi než v dokonale vybraném vzorku pro klinické testování. Z něj Pfizer loni usoudil, že vakcína je účinná na 95 %, reálná výše je tak jen o procento nižší.

Další dobrou zprávou je, že efektivita očkovací látky po dvou dávkách byla stejná u mladých lidí i u lidí starších 70 let. O něco méně látka podle výsledků chrání lidi se třemi a více nemocemi, které znamenají vyšší riziko horšího průběhu covidu-19, i pro ty ale poskytuje vysokou ochranu v hodnotě 89% účinnosti.

Jediná dávka Pfizeru je podle závěrů první recenzované studie svého druhu po dvou týdnech od aplikace efektivní v ochraně proti symptomatickým případům na 57 %.

Studie nebyla nastavena na vyhodnocování účinnosti vůči ochraně proti infekci, včetně těch bezpříznakových. Všichni participanti nebyli proaktivně testováni. Z neúplných dat ale vědci odhadli, že účinnost v ochraně před infekcí by mohla být až 92 %. Vysokou míru ochrany před nakažením rovněž už dříve potvrdily studie na menších vzorcích.

Vědci rovněž podotýkají, že ke konci období, z kterého data pochází, už celkem čtyři pětiny nových případů v Izraeli tvořila více infekční takzvaná britská mutace koronaviru. Ochranu specificky proti této variantě už zpětně přesně vyčíslit nejde, podle vědců je ale jasné, že „alespoň nějakou úroveň ochrany“ vakcína zajišťuje.

Reklama

Doporučované