Hlavní obsah

Vakcínu v Česku dostalo 68 nezletilých. Čtvrtině očkovaných je nad 80 let

Foto: Seznam Zprávy

Mapy proočkovanosti níže v článku.

Reklama

V Česku bylo očkováno už přes 200 tisíc lidí. Prvních šest set dostalo 17. ledna druhou dávku a nyní je plně očkovaných přes 13 tisíc. V proočkovanosti stále vede Praha.

Článek

V Česku bylo ke včerejšku aplikováno 207 043 dávek vakcíny proti koronaviru, vyplývá z nejčerstvějších čísel Ministerstva zdravotnictví. Naprostá většina očkovaných dostala vakcínu Pfizer/BioNTec – celkem 97,7 procenta. Zbývající 2,3 procenta bylo očkovaných vakcínou Moderny.

Druhou dávku vakcíny už obdrželo celkem 13 802 osob. V průměru ji nyní dostane okolo 1,6 tisíce lidí denně.

Nejvíce očkovaných je ve věkové kategorii nad 80 let – více než 25 %. Na seniory v tomto věku také cílí vládní strategie. Od 15. ledna se mohou na očkování registrovat online, případně volat na linku 1221.

Druhý nejvyšší počet očkovaných je vidět v kategorii 45–49 let. Ta je dokonce stejně početná jako skupina seniorů ve věku 65–79 let, jejichž věková kategorie v počtech vakcín zaostává po čerstvě dospělých nejvíce. Do prioritních skupin v mladších kategoriích totiž patří také zdravotníci, poskytovatelé domácí zdravotní péče, nebo třeba epidemiologové pracující v ohnisku nákazy. Navíc věk 40–50 let je početně nejzastoupenější věková kategorie v České republice.

Internet používá jen třetina seniorů nad 75 let

V posledních dnech však na adresu vakcinační strategie zaznívala kritika kvůli „předbíhání“ a nedostatečnému zacílení seniorů. Na řadu se už v prvních týdnech vakcinace dostali náhradníci, a mezi očkovanými se tak objevili mladší lidé, kteří nespadají do prioritních skupin.

Podle odborníků je navíc problematická samotná registrace seniorů k očkování. Centrum pro modelování biologických a společenských procesů BISOP uvedlo, že zvýhodňuje technicky zdatnější a zřejmě i majetnější seniory. Navíc podle centra téměř dvě třetiny Čechů a Češek nad 75 let nikdy nepoužily internet.

Praha s přehledem vede

Pokud jde o rozložení vakcíny mezi kraje, v proočkovanosti je na prvním místě s velkým náskokem stále Praha. Zatím bylo v hlavním městě podáno přes 56 tisíc dávek vakcíny a na přepočet obyvatel vede se 4264 dávkami na sto tisíc obyvatel.

Reklama

Doporučované