Hlavní obsah

Politik ODS se nechal přednostně očkovat proti covidu-19

Foto: ČTK

Jiří Crha (ODS) je starostou Blanska a jihomoravským krajským radním pro dopravu.

Reklama

aktualizováno •

Jihomoravský radní Jiří Crha se brání tím, že v době očkování neexistovala vládou schválená očkovací strategie. Ředitelka nemocnice je zároveň jeho partnerkou.

Článek

Starosta Blanska Jiří Crha dostal v místní nemocnici očkování proti nemoci covid-19, přestože nepatří mezi zdravotníky ani seniory starší 80 let. Nemocnice Blansko funguje jako příspěvková organizace města a ředitelka nemocnice Vladimíra Danihelková je zároveň Crhovou partnerkou.

„S možností nechat se naočkovat jsem byl osloven 30. 12. s tím, že na rozhodnutí a dostavení se k očkování jsem měl 1 hodinu. Blanenská nemocnice totiž ten den obdržela nečekaně 120 dávek z FN u sv. Anny v Brně, ale vzhledem k tomu, že někteří ze zdravotníků nebyli ještě rozhodnuti nebo se v ten den nemohli nechat očkovat, byla mi tato možnost nabídnuta, jinak by hrozilo znehodnocení vakcín,“ uvedl pro Seznam Zprávy Crha.

Podobně jako ředitel VZP Zdeněk Kabátek poukazuje Crha na to, že v době jeho očkování ještě nebyla vládou schválená očkovací strategie.

„V tu dobu ještě neplatila žádná pravidla pro očkování ani vakcinační strategie. Jakožto starosta a předseda bezpečnostní rady města a zároveň člověk, který je i v době pandemie v neustálém kontaktu se zdravotníky, pracovníky sociálních služeb a bezpečnostních složek, jsem na očkování přistoupil,“ popisuje Crha.

„Patřím do ohrožených skupin”

Starosta také uvedl, že patří do ohrožené skupiny obyvatel. Doposud se ale k očkování mohli oficiálně dostat pouze zdravotníci, klienti domovů pro seniory a lidé starší osmdesáti let. Lidé s poruchou imunity nebo dalšími závažnými onemocněními si zatím termín očkování rezervovat nemohli.

„Věřte mi, že to pro mě bylo složité rozhodování, a to i přesto, že mám klasifikován nejvyšší stupeň poškození ledvin, pravidelně docházím do transplantační ambulance v Centru kardiovaskulární transplantační chirurgie v Brně a dle následně zveřejněných pravidel patřím do ohrožených skupin,“ dodal Crha.

Šedesátiletý vystudovaný inženýr Crha vede místní sdružení ODS v Blansku, v krajské organizaci občanských demokratů zastává pozici místopředsedy. Kromě starostování dvacetitisícovému městu na břehu Svitavy zároveň zastává post radního pro dopravu Jihomoravského kraje.

Nechtěli jsme znehodnotit dávky

Ředitelka nemocnice Vladimíra Danihelková nejdříve očkování starosty nechtěla komentovat. Vzkázala jen, že nemocnice očkuje pouze osoby, které na to mají ze zákona právo. Po vydání článku své vyjádření doplnila.

„Můžeme potvrdit, že jsme dne 30.12. obdrželi dodávku cca 120 vakcín z Brna, kterou jsme prioritně nabídli našim zdravotníkům. Vzhledem k tomu, že někteří zaměstnanci odmítli na poslední chvíli, v časové tísni jsme zbývající nevyužité dávky nabídli také dalším potenciálně ohroženým osobám s podmínkou, že musí vakcinaci podstoupit okamžitě, tj. ten samý den. Byla to jediná možnost, jak zabránit znehodnocení narychlo obdržených dávek,“ uvedla Danihelková.

Starosta se s ředitelkou Nemocnice Blansko dobře zná. Oba totiž už delší dobu tvoří partnerský pár, vlastní společně i rodinný dům s pozemkem.

Vedení Jihomoravského kraje jmenovalo Danihelkovou ředitelkou nemocnice v roce 2009, tedy v době, kdy Crha zastával místo ředitele krajského úřadu.

Jiří Crha je zároveň místopředsedou představenstva Vodárenské akciové společnosti, která dala Nemocnici Blansko v roce 2018 dar 150 tisíc korun, vloni společnost darovala nemocnici dalších 100 tisíc korun. V roce 2017 a 2020 zase Vodárenská akciová společnost pro nemocnici prováděla kontrolu kvality vody v hodnotě 111 tisíc a 121 tisíc korun.

Foto: Nemocnice Blansko

Jiří Crha (druhý zleva) při předávání daru do rukou ředitelky Vladimíry Danihelkové (druhá zprava).

Kvůli protekčnímu přístupu k vakcíně proti covidu-19 skončila ve funkci náměstkyně ministra zdravotnictví Alena Šteflová. Ředitel Státního zdravotního ústavu Pavel Březovský rezignoval poté, co nechal očkovat úředníky SZÚ a jejich příbuzné.

Ředitel VZP Zdeněk Kabátek, který se nechal přednostně očkovat, nebo radní Královéhradeckého kraje pro zdravotnictví Zdeněk Fink, který zase nechal přednostně očkovat svoji manželku, odmítli ze své funkce odejít. Kabátka odmítla odvolat správní rada a Finka krajské zastupitelstvo.

Reklama

Doporučované